Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

10 isteni szalagos farsangi fánk recept, ha nincs meg a nagyié!

A farsangi időszak szupersztárja egyértelműen a szalagos fánk, és hát ahány ház, annyi fánkrecept. Ha valakinek nem lennének szájról-szájra adott családi receptek a birtokában, vagy csak kíváncsi, mások hogyan csinálják, annak mutatunk néhány kipróbált, jól bevált variációt!

A nagyböjt előtti farsangi időszak kötelező eleme a fánk, aminek fontos jellemzője az úgynevezett szalag, azaz, hogy a középbarnára pirult sütemény oldalán, körben egy világosabb csík húzódik. A városi legendával ellentétben nem olyan nagy ördöngösség elérni ezt az állapotot, csupán néhány apró trükköt kell bevetni!

  • A sütéshez használt edénynek elég magas legyen az oldala, hogy a forró olaj ne fröccsenjen ki. Legjobb a zománcozott vagy rozsdamentes acélból
  • Az olajat 170-180 fokra kell felhevíteni. Ellenőrzésül tedd bele egy fakanál nyelét: ha buborékok jönnek fel mellette, a zsiradék elérte a megfelelő hőmérsékletet. Amennyiben nem elég forró az olaj, a tészta sok zsiradékot szív magába. Fontos: a fánkot és az édes tésztákat mindig friss olajban kell sütni!
  • Kis adagokat helyezz a forró zsiradékba! Ne rakd tele a lábost, mert a tészta lehűtheti az olajat, és azért sem, mert a fánkok a sütés közben megdagadnak.
  • A tészta egyik oldalának közepét kissé nyomd be, majd ezzel a felével lefelé tedd a lábosba. Az edényt fedd le, és a fánkalját süsd aranyszínűre. Ezután fordítsd meg, és fedő nélkül süsd meg a másik oldalát. A kész süteményt törlőpapírra vagy rácsra szedve csöpögtesd le.
  • Porcukorral megszórva, rummal vagy pálinkával ízesített baracklekvárral kínáld. Meghempergetheted vaníliás cukorban vagy kókuszreszelékben, de citromos mázzal megkenve is finom.

És most következzenek a kipróbált, bomba biztos fánk receptek!

FOSZLÓS FARSANGI FÁNK >>> 

TÖLTÖTT SZALAGOS FÁNK (CSOKIS, VANÍLIÁS, LEKVÁROS) >>> 

FÁNK, AHOGY SZABI A PÉK KÉSZÍTI >>>

ELRONTHATATLAN SZALAGOS FÁNK >>> 

KLASSZIKUS FARSANGI SZALAGOS FÁNK >>> 

KÖNNYŰ SZALAGOS FÁNK >>> 

NAGYMAMA FÉLE FÁNK >>> 

TÖLTÖTT SZALAGOS FÁNK (BERLINER) >>> 

FARSANGI SZALAGOS FÁNK >>> 

PILLEKÖNNYŰ FÁNK >>> 

MINDENFÉLE FÁNKOK arzenálja >>> 

Ezek is érdekelhetnek

Friss