Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Fáradt vagy, nem pörög az agyad? Ezt edd, hogy felfrissülj - a dietetikusunk válaszol!

Ismered az érzést, amikor annyira fáradt vagy, hogy szinte gondolkodni sem tudsz? Ha nem segít a reggeli kávé, akkor olvasd el, mit tanácsol dietetikusunk, Somogyi-Kovács Anita!

Mely ételek vannak jó hatással az idegrendszerre? Pontosabban: melyik vitamin segíti a működését? Somogyi-Kovács Anita válaszol!

Agyserkentő vitaminokkal a fáradtság ellen! 

Milyen ételek, tápanyagok járulnak hozzá a kiegyensúlyozott, stresszt feldolgozó, mindennapi idegeskedéstől megvédő, a megfelelő koncentrációt biztosító idegrendszerünk karbantartásához? Induljunk ki abból, eleget alszol, és megfelelő körülmények között. Ebben az esetben elsősorban a vízben oldódó B-vitamin-család egyes tagjai, azaz a B1-vitamin (gabonafélék, olajos magvak, állati eredetű élelmiszerek), a B2-vitamin (zöldség-, gyümölcs-, gabonafélék, állati eredetű élelmiszerek), a B6-vitamin (máj, halak, olajos magvak), a niacin (állati eredetű élelmiszerek, hüvelyesek, olajos magvak, gabonafélék) vannak segítségedre.

Másodsorban a központi idegrendszer napi szénhidrát-glükóz igénye akár a 120-140 g-ot is elérheti. Ez leggyorsabban cukorral elégíthető ki (pl. szőlőcukor), de hosszabb távon jobb, egészségesebb megoldást jelent, ha inkább zöldség-, gyümölcs- és gabonafogyasztással biztosítod a tested számára szükséges mennyiséget! A felesleg ugyan elraktározódik, ám 24 órán belül ki is ürül, így fontos az utánpótlás! Ha mégis inkább az édesség mellett döntesz, ne feledd, hogy az, hízáshoz vezethet! 

Olvass tovább az egészségtudatos életmódról! >>> 

Ezek is érdekelhetnek

Friss