Mely ételek vannak jó hatással az idegrendszerre? Pontosabban: melyik vitamin segíti a működését? Somogyi-Kovács Anita válaszol!
Agyserkentő vitaminokkal a fáradtság ellen!
Milyen ételek, tápanyagok járulnak hozzá a kiegyensúlyozott, stresszt feldolgozó, mindennapi idegeskedéstől megvédő, a megfelelő koncentrációt biztosító idegrendszerünk karbantartásához? Induljunk ki abból, eleget alszol, és megfelelő körülmények között. Ebben az esetben elsősorban a vízben oldódó B-vitamin-család egyes tagjai, azaz a B1-vitamin (gabonafélék, olajos magvak, állati eredetű élelmiszerek), a B2-vitamin (zöldség-, gyümölcs-, gabonafélék, állati eredetű élelmiszerek), a B6-vitamin (máj, halak, olajos magvak), a niacin (állati eredetű élelmiszerek, hüvelyesek, olajos magvak, gabonafélék) vannak segítségedre.
Másodsorban a központi idegrendszer napi szénhidrát-glükóz igénye akár a 120-140 g-ot is elérheti. Ez leggyorsabban cukorral elégíthető ki (pl. szőlőcukor), de hosszabb távon jobb, egészségesebb megoldást jelent, ha inkább zöldség-, gyümölcs- és gabonafogyasztással biztosítod a tested számára szükséges mennyiséget! A felesleg ugyan elraktározódik, ám 24 órán belül ki is ürül, így fontos az utánpótlás! Ha mégis inkább az édesség mellett döntesz, ne feledd, hogy az, hízáshoz vezethet!