Bizton állítjuk, hogy a legnagyobb konyhai találmányok egyike a konyhakész tészták arzenálja: a kelt, a leveles, a vajas és - karácsony környékén - a mézeskalács tészta igen jó szolgálatot tesz akkor is, ha nem vagyunk éppen kezdők a sütésben, ha pedig igen, akkor egynesen életmentő! Mert például friss, meleg reggelit, uzsonnát tudunk készítni belőle, édeset és sósat is, vagy ropogós nasit az esti mozihoz - így:
HOZZÁVALÓK (kb. 12 darabhoz):
27 dkg konyhakész leveles tészta (1 csomag)
4 ek mustár
1/2 csokor friss rozmaring
2 ek reszelt parmezán
elkészítés:
1. A konyhakész leveles tésztát kicsomagoljuk, és kitekerjük a hozzá csomagolt sütőpapír segítségével. A tésztát óvatosan leválasztjuk a papírról, majd lazán visszatesszük, hogy később amikor csíkozzuk és csavarjuk, ne szakadjanak el a rudacskák. A tésztára kanalazzuk a mustárt, és a kanál hátával egyenletesen eloszlatjuk.
2. A friss rozmaringot megmossuk és megszárítjuk majd lecsipkedjük a leveleit, és éles késsel nagyon apróra vágjuk, és megszórjuk vele a mustárral megkent tésztát, majd meghintjük a reszelt parmezán 2/3-ával.
3. Keresztben félbehajtjuk a tésztát, majd éles késsel egyforma, kb. 1–1,5 cm vastag csíkokra vágjuk. És most jön a trükk: a két végénél fogva mecsavarjuk egy párszor a tésztacsíkokat, azután elrendezzük őket egy sütőpapírral kibélelt tepsiben, és megzórjuk a maradék reszelt parmezánnal. Végül a ropogtatnivalót a 200 fokra előmelegített sütőben 10 percig sütjük.