Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Fapados főzőiskola: így lesz olyan a madártej, mint a nagyié!

Imádod édesanyád főztjét, de hetek óta nem jutsz el hozzá? Minden vágyad, hogy a húslevesed olyan legyen, mint a nagyié, de hozzá sem mersz fogni? A Mindmegette.hu-val pillanatok alatt te lehetsz a konyha sztárja. Fapados főzőiskola rovatunkban lépésről-lépésre megtanulhatod, hogyan készítsd el az alapételeket, és a legmenőbb kajákat. Tarts velünk! Ebbe vágj bele, ne az ujjadba!

A madártejhez, legtöbbünknek, meseszerű kisgyerekkori élmények kapcsolódnak: ahogy a konyhát betöltötte a semmihez nem hasonlítható vaníliaillat, ahogy remegve vártuk, hogy a hidegvízbe állított fazékban végre hűtőbe rakható hőmérsékletűre hüljön a sodó, ahogy ment a harc az evőkanálnyi galuskákért, mert persze sosem készült annyi, amennyire igény volna.
Most segítünk rekonstruálni a mama madártejét, amiben azért van néhány apró trükk, ami elengedhetetlen a sikerhez. Jelszó: NE FORRJON! Hogy miért ne? Mert akkor rántotta lesz belőle. Ne hagyjuk!

Hozzávalók:

3 db tojásfehérje
1 l teljes tej
1 db vaníliarúd
2 dl habtejszín
15 dkg kristálycukor
5 db tojássárgája

1. Válasszuk szét a tojás sárgáját és fehérjét. Ha ez nem megy, mutatunk egy szuperegyszerű módszert, csak egy fél literes pet-palack kell hozzá (2:47-nél jön a tuti!).  Robotgéppel verjük kemény habbá a tojásfehérjéket. Akkor jó, ha fejjel lefelé fordítva az edényt, a hab ugyanolyan mereven áll a tálban. Ezután evőkanál segít ségével adagoljunk belőle egyforma méretű halmokat a lassú tűzön megmelegített tejbe. Ügyeljünk rá, hogy ne forrjon! Főzzük a habgaluskákat a meleg, de nem forró tejben néhány pillanatig, azután szűrőlapáttal óvatosan szedjük ki tányérra, és tegyük félre.

2. Jöhet a vaníliarúd. Kaparjuk ki a hosszában félbevágott vaníliarúd magjait, majd adjuk a rúddal, és a tejszínnel együtt a tejhez, és melegítsük fel. Ha nincs rúd egy csomag vaníliás cukor is megteszi, ha lehet Bourbon vaníliás legyen, annak intenzívebb az íze. De a vanília paszta vagy aroma is tökély. Ügyeljünk rá, hogy ne forrjon!

3. Húzzuk le a tűzről, és vegyük ki belőle a vaníliarudat. A cukorral habosítsuk fel a tojássárgája felét, csorgassuk bele, és egy kézi habverővel keverjük el. Tegyük vissza a tűzre, és forgassuk bele a maradék tojássárgáját. Kis lángon, állandó kevergetés mellett melegítsük addig, amíg kissé besűrűsödik. Ügyeljünk rá, hogy ne forrjon! Ezután húzzuk le a tűzről, hagyjuk hűlni néhány percig. Halmozzuk a tetejére a habgaluskákat, és fogyasztásig tároljuk a hűtőszekrényben.

FAPADOS FŐZŐISKOLA: GRÍZES TÉSZTA LÉPÉSRŐL LÉPÉSRE >>>
FAPADOS FŐZŐISKOLA: ÍGY SÜSS PALACSINTÁT LÉPÉSRŐL-LÉPÉSRE >>>
Még több fapados recept itt >>> 

Ezek is érdekelhetnek

Friss