Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Fapados főzőiskola: így készíts tökéletes tejbegrízt lépésről-lépésre

Imádod anyukád főztjét, de hetek óta nem jutsz el hozzá? Minden vágyad, hogy a húslevesed olyan legyen, mint a nagyié, de hozzá sem mersz fogni? A Mindmegette.hu-val pillanatok alatt te lehetsz a konyha sztárja! Fapados főzőiskola rovatunkban lépésről lépésre megtanulhatod, hogyan készítsd el az alapételeket, és a legmenőbb kajákat. Tarts velünk! Ebbe vágj bele, ne az ujjadba!

A tejbegríz vagy a tejberizs a lehető legegyszerűbbnek tűnő desszert. Nem is gondolnánk, hogy ez a népszerű desszert nem mindenkinek a kedvence. Gyerekkoromban a vidéken a nagyszüleimnek volt 3 tehene. Esténként, amikor a papa megfejte őket, a tejes kannát felakasztottuk a bicikli kormányára és áttoltuk a tejcsarnokba, ahol beöntötték a kannákat egy nagy tartályba és papa pénzt kapott érte. A mai napig az orromban van annak a sok tejnek a szaga. Azóta is utálom a tejet, csak kakaó formájában iszom meg.

Tejbegrízt pedig nem vagyok hajlandó főzni, mert a fővő tej szaga eszembe juttatja a tejcsarnok szagát. Tartott ez mostanáig, mert a karantén alatt a család tejbegríz akart. Így jártam ugye a grízes tésztával is. Bármit megfőzök, amit kérnek. Így készült el a tejbegríz. Heti egyszer. Kétszer. Már nem vagyok rosszul a szagától de továbbra is csak nekik főzöm, én nem rajongók érte. Szerintük finom és ez a lényeg.

Hozzávalók:

1 l tej
10 ek búzadara
1 zacskó vaníliás cukor
csipet só
kakaópor a szóráshoz

1. A tejet feltesszük forrni. Amikor felforrt, kislángra vesszük (figyeljünk, nehogy kifusson) és belekanalazzuk a búzadarát.

2. Hozzáadjuk a cukrot (hamarabb nem érdemes, mert a cukor hamar leéghet a tej alján) és a vanília aromát (el is hagyhatjuk de érdemes kipróbálni, mert nagyon kellemes ízt és illatot ad ennek az egyszerű ételnek).

3. Kis lángon, állandó kevergetés mellett addig főzzük, amíg kellően besűrűsödik (ez is ízlés kérdése, nálunk a család inkább folyósan szereti, de van, aki nagyon sűrűre főzi).

 

4. Kakaóporral megszórva tálaljuk, de van, aki fahéjjal, vagy szörppel is szereti.

Nem csak tejbegrízt készíthetsz búzadarából! Íme néhány recept! 

Még több cikk a Fapados főzősuliból! >>>

Ezek is érdekelhetnek