Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Fapados főzőiskola: dagasztás és kelesztés nélküli kenyér lépésről-lépésre

A Fapados Főzőiskolában ma azt tanulhatjátok meg, hogy kenyeret sütni nem bonyolult. Ennek a nagyon egyszerű kenyérnek az alapja az ír szódás kenyér. Nem kell hozzá se élesztő, se sütőpor. Amikor először készítettem, nagyon szkeptikus voltam, de az eredmény mindent felülmúlt.

Íme egy kenyér, ami hamarabb elkészül mint, hogy a mélyhűtőből kiolvad a lefagyasztott kenyér, ráadásul a családi tesztelésen is a legjobb pontot kapta, úgyhogy nálunk ez felkerült az „állandó kedvencek” listájára.

Az alaphozzávalókon kívül néha érdemes kísérletezni, én ebbe most fokhagymaport tettem pluszba, de akár darabolt aszaltparadicsommal vagy olívabogyóval is elkészíthető. Az eredeti recept alapján cipót kell formázni belőle, de nagyon jó a tészta állaga, így én igyekeztem hosszúkás kenyeret formázni, mert a cipót szerintem nem jó vágni.

Hozzávalók:

500 g liszt, 450 g kaukázusi kefír, 3 tk. só, 1 púpos tk. szódabikarbóna, 1 tk. fokhagymapor

Elkészítés:

1. Első lépésként az összes hozzávalót egy tálba öntjük.

2. Ezt a kenyeret nem kell gyúrni, nem kell dagasztani. A hozzávalókat csak kézzel összekeverjük, majd jól összedolgozzuk egy sima tésztává.

3. Egy tepsibe sütőpapírt teszünk, kissé meglisztezzük majd rátesszük a tésztát és veknit formázunk belőle. Egy éles késsel bevagdossuk a tetejét.

4. A kenyeret 200 fokra előmelegített sütőben 30 perc alatt megsütjük. Hagyjuk teljesen kihűlni, utána szeletelhetjük.

Konyharuhába csomagolva másnap is tökéletes az állaga.

Még több cikk a Fapados főzőiskolában! >>> 

Ezek is érdekelhetnek

Friss