Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Fánk, pizza, lasagne és méz - 7 rajzfilmhős kedvenc, amit mindenki imád

Gondoltad volna, hogy a legtöbb mesehősnek is van kedvenc étele, amiről egyszerűen nem tud lemondani? Gyermekként még lehet nem is tűnt fel annyira, de szülőként mindenki rájön, hogy Popeye tényleg ott van, ha baj van, nyeli a habokat, eszik jó nagyokat, és a kedvéért a legtöbb gyerek egyszer biztosan megkóstolja a spenótot. Összegyűjtöttünk hét népszerű rajzfilmhőst és tőlük elválaszthatatlan finomságaikat, megspékelve olyan érdekességekkel, amiket eddig biztos nem tudtál.

1. Homer Simpson és a fánk

Listánk első helyét a mind közül a legmohóbb Homer Simpson érdemelte ki. Egyszerűen imád mindent, ami ehető, de hivatalos védjegye kétség kívül a rózsaszín habos fánk. Az imádat tárgyának minden epizódban legalább egyszer hangot is ad, így aztán a „hmmm fánk” már egyenesen a jelmondatává vált. A 10. évad „Megmentik Lisa agyát” című epizódjában a fánkmániája egy következő szintre lép, amikor maga Stephen Hawkings is megirigyli azt: „A fánk alakú univerzumról alkotott teóriád felettébb érdekes… ezt el kell, hogy lopjam.”

Ráadásul Homer elmélete nem is áll olyan messze a valóságtól. Ugyanis a lemenő nap utolsó sugaraiban, a Big Bang néven ismert kozmikus mikrohullámú háttérsugárzásban bizonyos hideg és meleg foltok láthatóak, ami néhány tudóst arra engedett következtetni, hogy a kozmosz valójában egy három dimenziós tér, ami leginkább egy nagy fánkra hasonlít.

2. Popeye és a spenót

A kedvenc egyszemű tengerészünk elválaszthatatlan kapcsolatot teremtett a spenót és az erő között. A kiábrándító valóság azonban az, hogy önmagában a spenóttól nem leszünk izmosabbak. Utána jártunk, mi adhatta a mese alapját, és kiderült, hogy Popeye híres spenótszeretete valójában egy elírt tizedesvesszőből fakad.

1870-ben egy német kémikus, Erich von Wolf kiszámolta, hogy 100 gramm spenót 3,5 milligramm vasat tartalmaz. A feljegyzésnél azonban a tizedesvessző eggyel jobbra csúszott, így egy hatalmas, 35 milligrammos értéket eredményezett - ami nagyjából egy gémkapocs elfogyasztásával lenne egyenértékű. Mindazonáltal kétségtelen, hogy Popeye-nek köszönhetően Amerikában egyharmadával megnőtt a spenótfogyasztás.

3. Garfield és a lasagne

Garfield cinikus és szarkasztikus, mindemellett pedig imádja tönkretenni a dolgokat. A legenda szerint a hősünk egy olasz étteremben született, így nem csoda, hogy teljességgel rajong a lasagne-ért. Lehetsz kutya- vagy macskafanatikus, egy biztos, hogy a hétfőgyűlőlő Garfieldot szeretni fogod. Az egyik legjobb lasagne megoldása az volt, amikor egy pizza-lasagne-pizza szendvicset állított össze.

Egyébként Garfieldnek majdnem 17 millió rajongója van Facebookon, és ezzel kétségkívül az egyik legnépszerűbb macska a világon.

4. Tapsi Hapsi és a répa

Tapsi Hapsinak két védjegye a folyamatos réparágcsálás és a „Mi a hézag hapsikám?” kérdés. Ugyan nincs rá bizonyíték, de néhány a témában jártas szakértő azt feltételezi, hogy a sallangokat pár népszerű klasszikus ihlette. Frank Capra „Ez történt egy éjszaka” című 1934-es Oscar-díjas vígjátékában például Clark Gable idegesen répákat majszol, míg az 1939-es „Godfrey, a lakáj” című szintén örökzöld mozijában William Powquell szájából több ízben is elhangzik a „Mi a hézag hapsikám?” mondat.

Egyszerre enni és beszélni, nem túl tanácsos és nem is illendő. Azonban Tapsi Hapsi eredeti hangját kölcsönző Blanckel elnézőek vagyunk, hiszen a „Mi a hézag, hapsikám?” nem lenne igazi a répa-rágcsálós hangeffekt nélkül. Ráadásul, ahogy Blanc egy vele készített interjúban megjegyezte, eredetileg sem túl nagy réparajongó, főleg ha a nyers változatról van szó.

5. Micimackó és a méz

Micimackó mézimádata mindenki számára ismert, ahogy az ébredés utáni „Mit eszünk reggelire?” mohó kérdése is – amire csak egy helyes válasz lehetséges. A nap hátralévő részét is hasonló méz-centrikusság jellemzi, Róbert Gidával és Malackával kalandos mézkereső utakra kerekednek.
De honnan ez a hihetetlen rajongás a méz iránt?

 Valami folytán az Obelix epizód ugrik be először, mint a méz-kultusz kiindulópontja. Egy nyári napon az egész csapat Tigris nyaralójába látogat, azonban elered az eső és kénytelenek otthon maradni. Micimackó ekkor elhatározza, hogy felfedezi a házat. Egy sötét szobában lyukad ki, ahol hirtelen megcsúszik, és végül egy csupor mézben landol. Később Tigris talál rá Micimackóra, aki akkora már az egész csupor mézet megette, ami azóta is a kedvenc finomsága.

6. Tini Nindzsa Teknőcök és a pizza

A négy reneszánsz művész után elnevezett szuperhős New York városának szennyvízcsatornáiban rejtőzködve hódolnak pizza-szenvedélyüknek, ami kezdetektől fogva a sorozat egyik nélkülözhetetlen eleme. A négy teknőc a harcnál csak egy valamit szeret jobban, a frissen sült, ropogós pizzát. Leonardo, Donatello, Michelangelo vagy Raffaello akármikor úgy döntöttek, hogy elérkezett az ideje szünetnek, kedvenc fogásuk sosem maradhatott el. Ráadásul mindig valami különleges feltétet választottak, mint a kagyló, a mogyorókrém vagy a csokireszelék. Még ősellenségük is tökéletesen tisztában van vele, milyen eufórikus hatással van rájuk a pizza illata, így gyakran felhasználja szövevényes terveihez, hogy legyőzze őket.

A főhősök pizzaszeretetét a Pizza Hut is felfedezte, és a teknőcök egyéniségére alapozva megalkotott 4 különleges és rendkívül finom pizzafajtát:

• Michelangelo: pepperoni, füstölt lazac, ananász és jalapeno paprika
• Donatello: csirke, gomba, zöldpaprika és paradicsom
• Leonardo: lilahagyma, fekete olívabogyó, zöldpaprika és gomba
• Raphael: pepperoni, kolbász, bacon, és marhahús

7. Asterix és Obelix vadkan imádata

A csodabájital mellett, a megszelídíthetetlen gall harcosaink odavannak a vaddisznóhúsért. Dicső győzelmeik méltó megünneplésére gyakran csapnak lakomákat, ahol a nyárson-sült vadkan a főfogás. Megmagyarázhatatlan módon azonban a főtt verzióért Obelix nincs túlságosan oda.
Obelix egyik legemlékezetesebb ételhez kapcsolódó alakítását az „Asterix 12 feladata” című epizódban láthatjuk, amikor a főhős a titánok séfkirályával, Mannekenpixxel méri össze bendőjének feneketlen mélységét. A feladat nem más, mint az utolsó morzsáig elfogyasztani, ami a séf által készült, amit, mint később kiderül, halandó ember még nem tudott teljesíteni. Obelix próbálkozását azonban siker koronázza, sőt, a végén még repetát is kér.

Annak ellenére, hogy mindössze 35 Asterix és Obelix képregény készült, a varázsitallal és a vadkanhússal fűszerezett történeteik révén annyira népszerűvé váltak, hogy az első francia műholdat is róluk nevezték el (Asterix-1).

Ezek is érdekelhetnek

Friss