Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Hol a legfinomabb a fánk Budapesten? Kipróbáltuk Vajna Tímea fánkozóját is!

Február a fánkok hónapja. Minden boltban találni belőlük, legyen az akár egy kertészüzlet is. A hagyományos, egyszerű töltött fánkoktól kezdve olyan különlegességeket is találni, melyek szinte önmagukat is képesek megenni.

Tavaly a boltban kapható fánkokat teszteltük, az heti teszt célkeresztjébe a fánkozók kerültek, melyek közül ötöt kerestünk fel. Nem kutattuk kapálózva mindenhol az azonos fánkokat, hagytuk, hogy szívünk és szemünk döntsön az agyunk helyett.

ÉTTEREMAJÁNLÓK ÉS TESZTEK A MIT ETTEM MA OLDALÁN >>> 

A tészta és a töltelék/feltét íze volt az elsődleges szempont, amit figyeltünk kóstolás során. Mindenhol két különböző példányt teszteltünk, kivéve, ahol nem volt bőséges a kínálat.

GOFRIT KÓSTOLTUNK BUDAPESTEN, MEGLEPŐEN OLCSÓT IS TALÁLTUNK >>> 
The Donut Library

A könyvtárak meghitt hangulatát és a cukorkómát próbálja csendben összemosni a The Donut Library. Jelenleg három üzletük van a fővárosban, mi történetesen az elsőt teszteltük, ami a Pozsonyi úton található. Maga az üzlet nem egy hodály, de tényleg olyan kialakítása van, mint egy nappalinak, ahova szívesen bekuporodunk olvasni egyet vagy kettőt.

A kínálat egészen sokrétű, azaz minden fajtából találunk a polcokon, vannak klasszikusabb, egyszerűbb példányok, de az egészen csilli-villi, csicsásig is megtalálni mindent. A teszttányérra a Grande Chocolate és a Snowflakes fedőnéven futó fánkok kerültek.

A csokis egészen masszív. A mázon felül találunk még Toblerone- és Kit-Kat darabokat is, így tényleg csokicunamit kapunk. A tejcsoki íze meglepően karakteres, ami minden egyes falatnál érezhető. A tészta már önmagában is picit édes, a textúrája pedig tömörebb. Töltelék nincs benne, így csak a feltétek dolgoznak.

A Snowflakes töltve van, mégpedig mákos gubás krémmel. A cukormáz vanília ízű, de egyértelműen ez a töltelék az érdekesebb pontja. A tetejére kapott egy hópehelyformát, így a névadó elem is kipipálható. A töltelék mennyisége hibátlan, szinte csorog ki belőle, amikor átharapjuk. Ízre intenzív, erős vaníliát érezni benne leginkább, a mákosguba-élmény kicsit „light” kivitelben van jelen. A cukros máz tovább nehezíti dolgunkat, ez tényleg duplán édes.

Árban a csokis 450, míg a hópelyhes 380 forintot jelent, melyek körülbelül meg is határozzák az átlagos TDL árszabást. A helynek van egy kellemes kisugárzása, ami főként a csendesebb, zárkózottabb lelkek számára lehet csábító.

ERITRIT, XILIT, FRUKTÓZ ÉS STEVIA - VÉGIGKÓSTOLTUK ÉS TESZTELTÜK A CUKORPÓTLÓKAT >>> 
The Box Donut

A Nyugati tér sarkában található az üzlet, melynek sajátos védjegye, hogy négyzet alakú fánkokat készítenek. A hagyományos kör alapot elvetették és kicsit újítottak az elképzelésen, jópofa. Az egység két oldalában van esélyünk leülni, de ehhez többnyire szerencse is kell, mivel a helyek száma erősen korlátozott és foglalt esti órákban.

A kínálat nincs elaprózva, itt is megtaláljuk az alapfánkokat, de kérhetünk akár Rákóczi túrós fánkot is, ami kifejezetten guszta látványt nyújt. Vannak hozzáadott cukor nélküli, diétásabb fánkjaik is, ami azért elsőre furcsán hangzik. A mikroszkóp alá mi a Rainbow és a Creme Brulee elnevezésű fánkokat vettük.

A szivárványos példány a nevét a rászórt színes gabonagolyókról kapta. A bogyók alá Callebaut tejcsoki került, és ezzel minden fontosat tudunk is róla. Kóstolva a golyók megadják az első édességlökést, amit a csokiréteg tovább erősít. Érdekesebb viszont, hogy a tészta önmagában édesnek nem nevezhető, így nem lesz irtózatosan tömény a végeredmény. A textúrája közeledik a házias verziókhoz, tehát már-már tömör. Ebbe a példányba töltelék nem került.

A Creme Brulee akár nevezhető alapelemnek is, mivel erre főzött vaníliakrém és égetett cukormáz kerül. A tésztája tökéletesen egyezik az elsőnek tesztelt csokis verzióéval. Az égetett réteg extra ropogós és egyben kemény réteget képez a vanília felé. A krém íze nem túl harsány, kicsit vadabb vaníliás élményben is részesíthetné a cukorra éhező lakosságot.

A fánkok egységáron mennek, melyek 390 forintot jelentenek. A hely egy kicsit lehetne barátságosabb, a fánkokat elsőre furcsa üdvözölni egy ilyen, kissé skandináv kialakítású üzletben. A fánkok viszont finomak, amiket akár dobozban haza is vihetünk.

TESZT! HOL KAPJUK A LEGFINOMABB KÜRTŐSKALÁCSOT BUDAPESTEN? >>> 
Mr. Funk

Tavaly a bulvársajtó által legtöbbet emlegetett fánkozó egyértelműen a Mr. Funk volt, amit Vajna Tímea nevével lehet összekötni. A kezdeti anomáliák eltűntek, manapság stabilan üzemel. Betoppanva egészen más világba csöppenünk, ami olyan, mint egy édes-habos-mázas cukorország, ahol minden szép és még szebb. A kialakítás és az elképzelés tökéletes, minőségi anyagok és fánkhoz illő dizájn.

A polcokat elnézve leginkább a kétségbeesés lesz úrrá az emberen, mivel lehetetlen választani. Az alapelemnek számító cukormázas, egyszerű fánktól kezdve a Minyon fánkig mindent megtalálunk, de akár a Mr. Ferenc fánkot is kérhetünk. A fánkok mellett bagel is kérhető, de ez nem része a tesztnek.

A Mr. Ferenc fantázianevű fánk egy sóskaramellás verzió valójában. A tésztája önmagában édes, de a sóskaramellás fedés eléggé jól stabilizálja a helyzetet, hogy ne ragadjunk oda a székhez majszolás közben. A reszelék a tetején kellemesen ropog, ízre picit sós. A tészta állaga meglehetősen szellős, olyan, amit nagyjából három harapással ki tudunk végezni.

A másik alany Mr. Berry névre hallgat, ami egészen beszédes, mivel epres és amúgy töltött is. Töményen dől belőle az eperaroma, a máz és a töltelék is 200%-osan önti magából a szeretetet. A tésztával együtt egy brutálisan édes egyveleget kapunk, ami legalább háromheti cukoradagunkat szolgáltatja.

Árban Ferenc úrért 590-et, míg epres barátjáért 490 forintot kell kifizetni. Nem a legolcsóbb, de cserébe a top ízes-mázas-cukros hangulat itt a legjobb a tesztelt üzletek közül. A zenei playlistért pedig külön dicséret, egy laza bulit el lehetne rajta rázni. 

MUSZÁJ MEGVENNI AZ EREDETIT? ITT A NAGY TEJSZELETTESZT! >>> 
Fánkterápia

A helyszín az egykor szebb időket megélt Ráday utca egyik apró üzlete, amit Fánkterápia névvel illettek. Az egység alul egy minimál édességbolt, ahol találunk egy dedikált fánkos polcot is. Ezek feltöltéséhez sajnos nem helyben sütnek, hanem minden nap egyszer frissítik a készletet, ami leginkább reggel történik, így addig van fánk, amíg el nem fogy. A Baker&Baker a beszállító, ami talán egy átlagos halandónak nem mond sokat. A galériára vonulva egy kanapét és pár kis asztalt támadhatunk be, ahol folyamatos félhomály uralkodik, hiába kapcsolunk fel minden világítást a környéken.

Az előbb említettek miatt bizony esténként már nincsen bőséges kínálat, így a legjobb, ha minél hamarabb bejelentkezünk a fánkokért. Marshmallow és erdei gyümölccsel töltött fánkokat kértünk a boncasztalra. Az egyiknél inkább a látvány volt meggyőző elsőre, míg a másiknál inkább az íze tett minket kíváncsivá.

A pillecukros-csokis verzió sokkal töményebb és édesebb ízvilágot képvisel, viszont a tésztája meglepően légies, szinte alig érezzük a tömegét szánkban. A csoki igazi tejcsoki, ami végig dolgozik, semmi sem képes elnyomni az ízvilágát. A feltétek között találunk a pillecukor mellett mogyorót és hasonlókat, összességében csak egy csokis fánk, más íze aligha van.

Az erdei gyümölcsös példány cukormáza önmagában nem túl ízes, kell hozzá, hogy a töltelék is beinduljon, úgy lesz igazán helyén a dolog. A tészta itt is hihetetlenül laza és a krém se tudja különösebben elnehezíteni. A gyümölcsös töltelék valóban erdei ízvilágot idéz, ez is kellemes példány.

Az egyszeri töltésnek egyetlen hátránya, hogy nem teljesen friss, amit a polcon látunk, így ha rosszul időzítünk, akkor nagyobb eséllyel futunk bele egy picit szikkadt fánkba. Árban nincsen eltúlozva, a töltött fánk, az erdei 330, míg az extrább 400 forintot jelent a végösszegben.

A PÖTTYÖS AZ ETALON? ITT A NAGY TÚRÓ RUDI TESZT! >>> 
Wiener Szalon

A feltörekvő Corvin negyedben található a sétányon a Wiener Szalon, ahol sok édesség és desszert között fánkot is találni. A belsőnek van egy egzotikus beütése. A fánkkínálat nincsen túlragozva, lekváros és csokis kérhető, azaz mindkettő egyszerű töltött fánk. A zenei kínálat és a belső kialakítás szúrós ellentéte egymásnak, de ezt teljesen lényegtelen a tesztelés szempontjából.

A fánk igazi klasszikus bécsi fánk, amit legtöbben a háziasnak neveznek. A tésztája rendkívül könnyed, amit a tetejére szórt másfél tonna porcukor tesz csak nehézzé. Ízre a lekvár intenzív őszibarack, a mennyiségére sem lehet panasz. Picit olajos, amikor nyomkodjuk, de nem fog gejzírként kitörni belőle, az egészen biztos.

Árban meglepően olcsó, mivel egyetlen darabot 250 forintért vesztegetnek, ami minden, csak nem drága. Akkor, ha extra fánkokkal akarjuk magunkat jutalmazni, inkább keressünk másik helyet, itt ilyen szempontból szegényes a kínálat.

TESZT! MELYIK BOLTBAN ÉRDEMES FÁNKOT VENNI, HA NEM AKARSZ SÜTNI? >>> 
Ítélet

Hosszas tanakodás eredményeképp egy zsáknyi fánk elfogyasztása után úgy éreztük, hogy a legjobban akkor járunk, ha a The Box Donutot keressük fel. Tészta és feltét fronton is jól teljesít, árban pedig nincsen elrugaszkodva túlságosan a valóságtól.

A világ elől elmenekülős helyek közül a The Donut Library inkább az ajánlott, a Fánkterápia annyira nem győzött meg minket, arról nem is beszélve, hogy zene sem szólt a háttérben.

Abban az esetben, ha cukortól szeretnénk meghalni, akkor irány a Mr. Funk, mivel ott lapátoljuk csak igazán magunkba. A belső és a hangulat cserébe első osztályú, a kínálat brutális, a készlet pedig kifogyhatatlan. A Wiener is rendesen tolja a cukrot, de ők csak porcukor formájában leginkább.

Ezek is érdekelhetnek

Friss