Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Fánk almával és dióval töltve

120 perc
mester
átlagos
Hozzávalók
  • Hozzávalók kb. 15 darab fánkhoz:
  • A tésztához:
  • 25 dkg liszt
  • 1 dl tej
  • 2,5 dkg porcukor
  • 1,5 dkg élesztő
  • 2 db tojássárgája
  • csipet só
  • 5 dkg olvasztott margarin
  • 0,5 dl rum
  • A töltelékhez:
  • 1 db alma (nagy)
  • 1/2 citrom leve
  • 2-3 evőkanál darált dió
  • 1 kávéskanál fahéj
  • baracklekvár
  • Valamint:
  • olaj a sütéshez

Elkészítés

Elkészítés: Az élesztőt langyos, cukros tejben felfuttatjuk. A tojások sárgáját kikeverjük az olvasztott margarinnal. A lisztet keverőtálba öntjük, majd hozzáadjuk a csipet sót, az olvasztott margarin és tojássárgás keveréket, a rumot és a felfuttatott élesztőt. Fakanállal jó összekeverjük, és annyi tejet öntünk hozzá, hogy a tészta közepes állagú legyen. Végül robotgéppel kidagasztjuk. Lefedve, meleg helyen duplájára kelesztjük (én kelesztőtálba teszem, és ha a tetejét felnyomja, többször visszazárom).

Közben előkészítjük a tölteléket. Az almát meghámozzuk, és kisebb kockákra feldaraboljuk. Rácsepegtetjük a citrom levét, hogy ne barnuljon. A darált diót összekeverjük a fahéjjal.

A megkelt tésztát lisztezett felületre helyezzük. 2 részre osztjuk úgy, hogy az egyik kicsit nagyobb legyen. Átgyúrjuk, majd az egyik cipót kinyújtjuk. Egy 6 cm átmérőjű fánkszaggatóval megjelöljük a fánkok helyét.

Mindegyik jelölés közepét megkenjük a lekvárral, majd megszórjuk a fahéjas dióval, végül ráhelyezzük az almakockákat.

A másik cipót is kinyújtjuk, majd óvatosan ráterítjük a töltelékre. A közöket gondosan lenyomkodjuk, majd a szaggatóval kiszaggatjuk a fánkokat. A leeső tésztát kicsit összegyúrjuk, és szintén megtöltjük, kiszaggatjuk.

Tetejüket olajjal átkenjük, majd fóliával és egy konyharuhával letakarjuk. 20 percig így kelesztjük tovább.

Egy serpenyőbe bőséges olajat öntünk, és elkezdjük melegíteni. Egy csipet tésztával érdemes kipróbálni, hogy elég meleg-e. Amikor már elég meleg, akkor 4-5 db fánkot belehelyezünk úgy, hogy a tésztának az alja legyen felül. Fedővel lefedjük, és mérsékelt lángon elkezdjük sütni (én üvegfedővel takarom le, így látom mikor kell megfordítani). Amikor már szép pirosra sült az alsó fele, akkor átfordítjuk, és már fedő nélkül sütjük addig, míg szép aranybarna lesz.Végül papírtörlőre kiszedjük a fánkokat, és kicsit hűlni hagyjuk.

Langyosan, porcukorral megszórva tálaljuk.

Ezek is érdekelhetnek

Friss