Elkészítés: 1. Kimérjük a hozzávalókat. A lisztet átszitáljuk, ettől a tészta különösen lágy lesz. A tejet meglangyosítjuk, hogy könnyebben megkeljen majd az élesztő.
2. A lisztet keverőtálba tesszük, hozzáadjuk a tojást és a felfuttatott élesztőt, és konyhai robotgéppel összekeverjük. Az olvasztott vajat a legvégén, kanalanként adjuk hozzá a tésztához.
3. Amikor elkészültünk a dagasztással, a tésztát meleg helyre (pl. radiátorra vagy annak közelébe) tesszük, és 1 órán át kelesztjük.
4. A megkelt tésztát kilisztezett deszkára tesszük, és kb. 1 cm vastagra nyújtjuk.
5. A kinyújtott, téglalap alapú tésztát félbehajtjuk, és még egyszer finoman átnyújtjuk. Ez valójában maga a trükk, így keletkezik a szalag!
6. A félbehajtott tésztából könnyű kézzel kiszaggatjuk a fánkokat.
7. A fánkokat tiszta konyharuhával lefedjük, és fél órán át tovább kelesztjük. Célszerű egy picit bemelegíteni a konyhát, különben a tészta összeeshet.
8. Ha mindent szabályosan csináltunk, a kiszaggatott fánkok közel másfélszeresükre nőttek.
9. Forró, bő olajban elkezdjük kisütni a fánkokat. Érdemes félidőig fedő alatt, utána fedő nélkül sütni, hogy a tészta mindenhol átsüljön.
10. Nagy lángon süssük a fánkot, de ügyeljünk arra, nehogy túl gyorsan megbarnuljon, mert akkor nyers maradhat a közepe.
11. Ha elkészültünk, szedjük szalvétára vagy papírtörlőre a jól átsütött fánkokat, és azon melegiben szórjuk meg porcukorral. Máris fogyasztható.