Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Falási rohamok stresszhelyzetben? Eláruljuk az okát, megmutatjuk az ellenszerét!

 Vannak azok a napok, amikor másra sem tudsz gondolni, csak arra a szelet csoki tortára, ami otthon vár a hűtőben, vagy a doboz fagyira a fagyasztóban. Tudd meg, hogy miért is kívánod annyira, és mit egyél, hogy elkerüld a túlevést.
1. Bármi, ami édes

Az édesség utáni vágyat több dolog is kiválthatja. Az első, hogy stresszes vagy és a szervezeted valami olyan ételre vágyik, ami örömmel tölt el. A második, hogy fáradt vagy és a testednek gyorssegélyre van szüksége, amit a cukorból nyert energia rövid időre kielégít. Végül pedig azért, mert függővé váltál. A cukor segíti a dopamin felszabadulását a szervezetben, ami az örömért, boldogságért felelős hormon, így válhat addiktívvá. Ha mindenféleképpen édesre vágysz, egyél gyümölcsöket csoki helyett!

Így győzd le a nassolási vágyad! >>> 


 2. Kenyér

Valószínű, hogy te is áldozatává váltál a glutén elleni háborúnak és teljesen kitiltottad étrendedből a kenyeret. Viszont ha kimarad ez az alapvető élelmiszer, erős vágyakozást hagy maga után. A tested triptofán szintje lecsökken, ami hangulatingadozáshoz, akár álmatlansághoz is vezethet. Ezt a fontos aminosavat fehérjedús ételekben is megtalálod. Tojás, tej, csirkemell, edd inkább ezeket, ha nagyon kívánod a kenyeret.

Gluténmentesen finomat? Lehetséges! Olvass tovább itt >>> 

3. Üdítő

Természetesen a koffein és a cukor a fő ludas! De ne feledkezz meg a rossz szokások beidegződéséről sem. Ha már hozzászoktál, hogy az ebéd mellé fél liter üdítő párosul, akkor nehéz nemet mondani! Törd meg a rossz szokást! Üdítő helyett igyál saját készítésű jeges teát, vagy ízesített vizet.

4. Csipsz

Meglepő lehet, de nem maga az étel a kívánalom okozója. Lehet, hogy egyszerűen stresszes vagy, amire általános reakció, hogy összeszorítod az állkapcsod. Ilyenkor jobban kívánod a ropogós ételeket. Készítsd el házilag, vagy válassz más zöldség-gyümölcs csipszet.

Sajtburger helyett: megoldások az egészséges nassoláshoz >>> 

 5. Sósat ennél?

Hirtelen leküzdhetetlen vágyat érzel a sós ropi iránt. Akkor lehet, hogy kiszáradtál. Az izzadsággal sót veszít a testünk, ezért is kívánhatod a sós ropogtatnivalókat. Vigyázz a bevitt mennyiséggel! Egyél inkább enyhén sózott popcornt, de meglepő módon a banán is enyhítheti a sós ételek iránti vágyat. 

6. Zöldségek

A C-vitamin hiánya okozhatja a friss zöldségek iránti vágyat. Egyél bátran bármilyen zöldséget, kedved szerint, csak a mennyiségre figyelj. A sárgarépa például nagyon sok cukrot tartalmaz, így sok kalóriát ad a napi étrendedhez.

Olvass további fogyókúrás témákat itt >>> 

Ezek is érdekelhetnek