HOZZÁVALÓK:
25 dkg csicseriborsó (konzerv)
1 fej lila hagyma
1/4 bögre petrezselyem
4 gerezd fokhagyma
1 ek frissen facsart citromlé
2 tk őrölt római kömény
1 tk só
1 tk őrölt bors
1 bögre zsemlemorzsa
olaj a sütéshez
A tálaláshoz (elhagyható):
pita
paradicsom
uborka
saláta
humusz
tahini (szezámkrém)
A falafel elkészítése
1. Egy aprítógépbe tesszük az átöblített és lecsepegett csicseriborsót, az aprított hagymát, a petrezselyemet, a fokhagymát, a citromlevet és a fűszereket. Addig pépesítjük, amíg az egész összeáll és egy nedves masszát kapunk (vigyázzunk, hogy ne aprítsuk túl a hozzávalókat).
2. Az így kapott masszát egy nagyobb keverőtálba tesszük, hozzáadjuk a zsemlemorzsát és összekeverjük. A hűtőbe tesszük legalább 1-2 órára.
3. A hűtőből kivéve golyókat fozmázunk a masszából, kb. 18-20 darabot.
4. Egy nagyobb serpenyőben 1 hüvelyknyi olajat hevítünk, majd nagy lángon kb. 3 perc alatt kisütjük a falafelgolyókat, félidőben átforgatva őket. Amikor aranybarnára és ropogósra sültek, egy papírtörlőre szedjük őket.
5. Szendvicsbe, salátákhoz vagy grillezett zöldségekhez kínáljuk tahinivel (szezámszósszal).