Keress receptre vagy hozzávalóra
Recept feltöltés

Fahéjas-mandulás szilvalepény

default user icon

Hozzávalók

  • Tésztához:
  • 150 g hideg vaj (plusz a formához)
  • 250 g liszt (plusz a formához)
  • 50 g darált mandula
  • 3 ek porcukor (plusz a szóráshoz)
  • 1 db tojás
  • mentalevél
  • Töltelékhez:
  • 1 kg szilva
  • 60 g barna cukor
  • 1 mk őrölt fahéj
  • 120 ml tejszín
  • 20 g cukor
  • 2 db tojás

Elkészítés

    1. A tészta elkészítéséhez gyors mozdulatokkal összemorzsoljuk a hideg vajat a liszttel, a darált mandulával és a porcukorral. Hozzáadjuk a tojást, majd összegyúrjuk. Ha nem áll össze a tészta, 2-3 evőkanál hideg vizet vagy tejfölt is adhatunk hozzá. A tésztát folpakba csomagoljuk, aztán hűtőbe tesszük 30 percre.
    2. Mindeközben a szilvát megmossuk, kettévágjuk és kimagozzuk, majd kivajazunk és kilisztezünk egy kerek piteformát. Ezután egy lisztezett deszkán kinyújtjuk a tésztát, és a formába nyomkodjuk úgy, hogy a peremére is jusson. A túllógó részeket levágjuk, és félretesszük.
    3. A tésztát egy villával megszurkáljuk, majd körkörösen elrendezzük rajta a szilvákat. Megszórjuk barna cukorral, az őrölt fahéjjal, aztán 200 fokon 10 percig sütjük. 
    4. Ezalatt simára keverjük a tejszínt a cukorral és a tojásokkal, majd ha eljön az ideje, a szilvára csorgatjuk. Ha ezzel megvagyunk, viszszatesszük a tésztát a forró sütőbe további 10 percre. A levágott tésztaszéleket lereszeljük, és a sütemény tetejére szórjuk. Ezután tovább sütjük a lepényt további 15-20 percig, amíg a tejszínes tojás meg nem szilárdul. A sütőből kivéve hagyjuk kihűlni, majd felszeletelve, porcukorral meghintve, mentalevelekkel díszítve tálaljuk.

    FETASAJTOS CSICSERIBORSÓ LEPÉNY OLÍVABOGYÓ-PÁSTÉTOMMAL 

    ÉDESBURGONYÁS LEPÉNY 

    ZABPELYHES SZILVÁS LEPÉNY 

  • Kinyomtatom
  • Elküldöm

Ezek is érdekelhetnek

Promóció

Hasonló Receptek

Magazin