Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Fahéjas-krémes (hatlapos) sütemény

15 perc
egyszerű
olcsó
12 adag
Hozzávalók
  • 60 dkg liszt (+ a nyújtáshoz)
  • 2 db tojás
  • 12 dkg zsír
  • 2 evőkanál tejföl
  • 2 evőkanál cukor
  • 2 evőkanál méz
  • 1 csomag szalalkáli
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1 dl tej
  • 1 csipet só
  • A krémhez:
  • 1,2 l tej
  • 25 dkg cukor
  • 12 dkg vaj
  • 1 teáskanál őrölt fahéj
  • 8,5 dkg liszt
  • A tetejére:
  • 12 dkg étcsokoládé
  • 5 dkg vaj

Elkészítés

  1. A lisztet tálba szitáljuk, a szalalkálit langyos tejben feloldjuk (vigyázzunk vele, mert nagyon gyorsan kifut!), hozzáadjuk a többi hozzávalóval együtt a liszthez, és jól összedolgozzuk, közepesen kemény tésztává. Majd hat egyforma darabra vágjuk, és cipó alakra formázzuk.
  2. Lisztezett deszkán, egymás után vékonyra nyújtjuk őket és a gáztepsi hátulján egyenként 200 fokon 8-10 perc alatt, világosra sütjük. Vigyázzunk vele, mert nagyon hamar megéghet. A tapasztalat szerint, egyre melegebb a sütő, így hamarabb megsülnek a lapok. Miután megsültek, elkészítjük az alábbi hozzávalókból a krémet.
  3. A krémhez a cukrot megpirítjuk, hozzáadjuk a vajat, majd a tej 3/4-ét és addig főzzük, míg a karamell teljesen elolvad benne. Közben a maradék tejben csomómentesre keverjük a lisztet és a fahéjat, majd ezt is hozzáadjuk a karamelles tejhez, és addig főzzük, míg a karamell elolvad és besűrűsödik.
  4. A még forró krémmel megtöltjük a lapokat szép sorban, úgy, hogy mindegyik lapra jusson a krémből. Kb. 2,5-3 normál merőkanálnyi megy egy lapra. A tetejét szabadon hagyjuk, mert azt csokival vonjuk be.
  5. Amíg a csokit elkészítjük érdemes a sütemény tetejére rátenni egy tálcát, arra pedig nehezékként, egy vaskosabb szakácskönyvet így tömöríteni a süteményt. Így eloszlik a krém és sima felületet kapunk a csokival való bevonáshoz.
  6. A vajat egy edényben kisütjük, de úgy, hogy ne barnuljon meg, csak a vizet főzzük ki belőle. Levéve a tűzről, beletesszük az apróra tört csokoládét, és addig keverjük, míg teljesen felolvad. Persze, ezt helyesen gőz fölött kellene felolvasztani, de így sokkal egyszerűbb. Gyors mozdulatokkal elsimítjuk a sütemény tetején, majd miután elkezd megdermedni, villával, vagy késsel hullámokat rajzolhatunk a csokiba.
  7. Hűtőbe téve pihentetjük, másnap szeletelve tálaljuk. Úgy a legfinomabb, mielőtt kínáljuk, ha szobahőmérsékleten hagyjuk kissé felengedni.

 

Megjegyzés

Puha, krémes, enyhén fahéjas, csak úgy olvad az ember szájában, egyszerűen mennyei! Akkor a legfinomabb, ha a hűtőből kivéve, hagyjuk szobahőmérsékleten egy kissé felengedni. - veruss74

Ezek is érdekelhetnek

Friss