Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Fahéjas-datolyás csavart kalács

MME MME
3/5
60 perc
bonyolult
megfizethető
Hozzávalók
  • Hozzávalók:
  • A tésztához:
  • 4 dkg vaj
  • 25 dkg liszt
  • 2,5 dkg porcukor
  • 2 evőkanál sütőpor
  • 1 egész tojás
  • 7,5 dkg tej
  • A töltelékhez:
  • 7,5 dkg barnacukor
  • 10 dkg magozott, felszeletelt datolya
  • 5 dkg puha vaj
  • 1 evőkanál őrölt fahéj
  • 1,5 evőkanál rum (vagy rumaroma)

Elkészítés

Elkészítés: Melegítsük elő a sütőt 200 fokra. Béleljünk ki sütőpapírral egy tepsit.

A lisztet, a cukrot és a sütőport szitáljuk bele egy nagy tálba. Adjuk hozzá a vajat. Egy kancsóban alaposan keverjük össze a tejet és a tojást, majd csurgassuk a száraz hozzávalókhoz. Kézzel dolgozzuk össze alaposan sima, puha tésztává.

Lisztezett munkalapra tegyük a laza tésztát, és itt dolgozzuk még át, könnyed gyúró mozdulatokkal.

Egy kisebb edényben keverjük össze a tölteléket: a datolyát, a barnacukrot, a vajat, a fahéjat és rumot.

A tésztát nyújtsuk szögletesre, kb. 5 mm vastagságúra (35cm x 20cm-esre). A tölteléket egyenletesen oszlassuk szét a tésztán, majd jó szorosan tekerjük fel. Egy éles késsel hosszanti irányban vágjuk ketté a tekercset. A kettévágott tésztát csavarjuk össze úgy, hogy a vágott fele felfelé nézzen, majd fektessük a tepsibe.

A sütő középső rácsára helyezve kb. 30 perc alatt süssük készre. 5 percig hagyjuk a formában hűlni, majd tegyük rácsra. Langyosan kínáljuk.

Megjegyzés

Péter András receptje, fotó: Tóth András - MME

Ezek is érdekelhetnek

Friss