A fahéjas almás pitéhez lisztet, a kristály- és a vaníliás cukrot egy keverőtálban összekeverjük a felkockázott vajjal. Hozzáadjuk a tojást, alaposan összegyúrjuk, és folpakba csomagolva 30 percre a hűtőbe tesszük.
Kilisztezett felületen kinyújtjuk a tészta 2/3-át, és kivajazott piteformába nyomkodjuk úgy, hogy pereme is legyen. Az alját villával megszurkáljuk, a túllógó részeket késsel levágjuk. 170 fokra előmelegített sütőben 12 perc alatt elősütjük, majd félrerakjuk.
A pite töltelékéhez az apróra kockázott almát egy lábasban megpároljuk a cukorral, a szegfűszeggel és a fahéjjal, majd rákanalazzuk a tésztára.
A maradék kinyújtott tésztát derelyevágóval csíkokra szeljük. Berácsozzuk vele a fahéjas almás pite tetejét, és megkenjük a kevés vízzel elhabart tojássárgájával. 180 fokon 20-25 perc alatt készre sütjük. Langyosan, porcukorral megszórva tálaljuk.