Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Fahéjas-almás pite

default user icon
MME
60 perc
bonyolult
megfizethető
4 adag
Hozzávalók
  • A tésztához:
  • 30 dkg liszt
  • 10 dkg kristálycukor
  • 20 dkg vaj
  • 1 db tojás
  • 1 cs vaníliás cukor
  • 1 db tojás (sárgája)
  • A töltelékhez:
  • 1 kg savanykás alma
  • 10 dkg kristálycukor
  • 5 db szegfűszeg
  • 1 mk őrölt fahéj

Elkészítés

  1. A fahéjas almás pitéhez lisztet, a kristály- és a vaníliás cukrot egy keverőtálban összekeverjük a felkockázott vajjal. Hozzáadjuk a tojást, alaposan összegyúrjuk, és folpakba csomagolva 30 percre a hűtőbe tesszük.
  2. Kilisztezett felületen kinyújtjuk a tészta 2/3-át, és kivajazott piteformába nyomkodjuk úgy, hogy pereme is legyen. Az alját villával megszurkáljuk, a túllógó részeket késsel levágjuk. 170 fokra előmelegített sütőben 12 perc alatt elősütjük, majd félrerakjuk. 
  3. A pite töltelékéhez az apróra kockázott almát egy lábasban megpároljuk a cukorral, a szegfűszeggel és a fahéjjal, majd rákanalazzuk a tésztára. 
  4. A maradék kinyújtott tésztát derelyevágóval csíkokra szeljük. Berácsozzuk vele a fahéjas almás pite tetejét, és megkenjük a kevés vízzel elhabart tojássárgájával. 180 fokon 20-25 perc alatt készre sütjük. Langyosan, porcukorral megszórva tálaljuk. 

Megjegyzés

Jól illik hozzá a vaníliafagyi vagy az almás joghurttal megbolondított tejszínhab is! - MME

Ezek is érdekelhetnek

Friss