Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Fahéjas-almás kalács

60 perc
mester
költséges
6 adag
Hozzávalók

Elkészítés

  1. Az elmorzsolt élesztőt feluttatjuk 2 ek cukorral édesített, langyos tejben. A sót, a maradék cukrot, a tojást és a szoba-hőmérsékletű vajat habosra keverjük, majd hozzáadjuk az élesztős tejet. Beleszitáljuk a lisztet, és  addig gyúrjuk a tésztát, amíg már nem ragad. Meleg helyen, letakarva kb. 30 percig kelesztjük, majd lisztezett felületen átgyúrjuk, és újabb 45 percig kelesztjük.
  2. Közben az apróra kockázott almát összekeverjük a fahéjjal elvegyített 80 g cukorral.
  3. A megkelt tésztát lisztezett felületen 5 mm vastag téglalappá nyújtjuk, és felvágjuk 3 db 15 cm széles csíkra. Hosszában elosztjuk a közepükön a fahéjas almát, majd két oldalról a töltelékre hajtjuk a tésztaszéleket, és óvatosan összenyomkodjuk azokat, hogy sütés közben nehogy szétnyíljanak. Meleg helyen, letakarva kelesztjük 20 percig, majd egymás felett finoman átemelve összefonjuk a tésztacsíkokat.
  4. Megkenjük meg a kalácsot a villával elhabart tojássárgájával, és 200 fokon 45 percig vagy tűpróbáig tjük.

 

Megjegyzés

A kalács mindig nagyszerű választás. Lehet reggelire, ünnepi ebédre és családi zsúrokra is készíteni. Ezt a változatot kicsik és nagyok egyaránt imádni fogják!

Fotó: Tóth András
Stylist: Filep Kata - MME

Ezek is érdekelhetnek

Friss