Keress receptre vagy hozzávalóra
Recept feltöltés

Fahéjas-almás crumble

default user icon

Hozzávalók

  • Az almás alaphoz:
  • 5 db alma
  • 2 ek barnacukor
  • 1 db narancs lereszelt héja
  • 1/2 db narancs leve
  • fahéj
  • A morzsához:
  • 15 dkg hideg vaj
  • 15 dkg barnacukor
  • 20 dkg liszt
  • 3 db zabkeksz
  • 1 marék mogyoró
  • 1 tk sütőpor
  • 1/2 db narancs leve
  • fahéj
  • A bourbonös krémhez (elhagyható):
  • 1 dl víz
  • 4 dkg cukor
  • 1,5 dl tejszín
  • 2 db tojássárgája
  • 2 cent bourbon

Elkészítés

    1. Az almákat meghámozzuk, felkockázzuk és egy kivajazott, hőálló tálba tesszük. Megszórjuk barnacukorral és a narancs lereszelt héjával, majd a fél narancs kifacsart levét is ráöntjük. Meghintjük a fahéjjal és vanília aromát csepegtetünk rá. Az így beízesített almákat berakjuk a 220 fokra előmelegített sütőbe tesszük, kb. 15 percre.
    2. Amíg az almák sülnek, elkészítjük a morzsát. A hideg (!) vajat egy tálba tesszük. Hozzáadjuk a lisztet és gyors mozdulatokkal összemorzsoljuk. Ha egységes, morzsás állagot kaptunk, akkor jöhet hozzá a cukor, a sütőpor, a narancs másik felének leve és egy kevés fahéj. Hogy a morzsánk igazán ropogós legyen ezt még felturbózzuk egy kis bolti zabkeksszel. Ebből 2-3 db-ot egy marék mogyoró társaságában egy mozsárban összetörünk - vagy késes robotgépben lezúzzunk - és hozzáöntjük a keverékünkhöz. Hozzáadunk egy csipet sót és szépen összeforgatjuk az egészet.
    3. Az almát kivesszük a sütőből, majd az egészet befedjük a morzsával, majd az egész mehet ismét vissza a sütőbe: 180 fokon, 20 percig sütjük.
    4. Az öntethez, a cukrot és a vizet egy nyeles edénybe öntjük, és alacsony lángon szirup sűrűségűre forraljuk. A tejszínhez hozzákeverjük a tojássárgáját, jól kikeverjük, majd a cukorszirupból egy keveset hozzáöntünk a tojásos tejszínes keverékhez, végül az egészet visszaöntjük a szirupba (hőkiegyenlítés).
    5. Alacsony lángon, folyamatosan kevergetve az egészet besűrítjük, ügyelve arra, hogy a végeredmény ne egy tejszínes, cukros rántotta legyen. Ha már kellően besűrűsödött, hagyjuk kihűlni, és öntsük hozzá a bourbont.Tálaláskor a crumble-re egy gombóc fagylaltot teszünk, és meglocsoljuk a bourbonös öntettel.

      NÉZD MEG AZ ELKÉSZÍTÉST VIDEÓN! >>> 

  • Kinyomtatom
  • Elküldöm

Ezek is érdekelhetnek

Promóció

Hasonló Receptek

Magazin