Keress receptre vagy hozzávalóra
Recept feltöltés

Fagyasztási kisokos: tippek húsokhoz, tejtermékekhez, zöldségekhez és gyümölcsökhöz!

Hajdanán az emberek azt ették, ami épp termett, tartósítani legfeljebb szárítással, füstöléssel, sózással tudtak. Ehhez képest ma nagy segítségünkre van a technika, hiszen az ételek tartósításának egyik legpraktikusabb módja a fagyasztás.

A hűtve tárolás nem mai "találmány", már nagymamáink és ük-ük-ük felmenőink is felismerték ezt a lehetőséget, mikor a pincékben, vermekben, a fúrt vagy ásott kutakba merítve tartósítottak bizonyos élelmiszereket.
 
A fagyasztás lényege, hogy az ételben lévő mikroorganizmusok szaporodását megakadályozzuk a hőfok drasztikus csökkentésével. A fagyasztással – és főleg a gyorsfagyasztással - nem sérülnek a különféle vitaminok, majdnem teljesen megmaradnak a zöldségekben, gyümölcsökben. Sajnos a legérzékenyebb erre a C-vitamin - mert a fény és az oxigén által is veszít értékéből. A gyorsfagyasztás milyenségét a hűtők csillag-számai jelzik.

Mit fagyaszthatunk?
Húsok és a belőlük készült készítmények

Fagyasztásra minden friss hús és húskészítmény alkalmas. Figyeljünk arra, hogy akkora adagokba porciózva csomagoljuk a fagyasztandó húsárut, amit egyszerre fel fogunk használni. Inkább kisebb csomagokat készítsük, mint egy nagyobbat.

Disznóöléskor a konyhakész csomagokat szortírozva tegyük a mélyhűtő gyorsfagyasztó rekeszébe.

A baromfikat - feldolgozásuk megtervezése szerint - szintén csomagolhatjuk egészben, darabolva pl. pörköltnek, vagy sütésre készen.

A halakat a lehető leggyorsabban, megtisztítva, a majdani feldolgozás szerint csomagoljuk (filézve, egybe, stb.). A húsfélék közül ez a legromlékonyabb.

Gyümölcsök

A gyümölcsfélék általában nagyon jól bírják a fagyasztást. Jól járunk, ha először tálcán fagyasztjuk le a megtisztított gyümölcsöket, majd fagyott állapotban töltjük adagonként zacskóba, dobozba, így nem sérülnek, és kiengedéskor is egyben maradnak, különösen a bogyós gyümölcsök.

Különösen jól fagyasztható: meggy, cseresznye, őszibarack, sárgabarack, alma, körte, szilva, ringló, a kemény sárgadinnye, ribizli.

Átmentet képez az eper, a szamóca. Persze fagyasztható, de eredeti frissességét nem őrzi meg.

Nem fagyasztható: görögdinnye, szőlő, narancs, mandarin, grapefruit, de a levük és a belőlük készült gyümölcspüré fagyasztható.

Tejtermékek

Nagyon jól fagyasztható a vaj – magas zsírtartalmának köszönhetően, ahogy a különféle sajtok, a juhtúró és a különféle vaj- és túróalapú szendvicskrémek is.

A kevésbé zsírosabb homogenizált tej, a túrófélék is fagyaszthatóak, de állaguk kissé megváltozik.
 
A tejszínt is lehet fagyasztani, ha nem akarunk belőle habot készíteni kiolvadás után. A friss tejszínből készült habot viszont lehet fagyasztani, de felengedés után nem lesz tartós.

Nem fagyasztható viszont a tejföl, a kefir és a joghurt - az ezekben lévő zsír kicsapódik, "grízes" lesz.

Készételek

Mindenfajta készétel fagyasztható: levesek, főzelékek, köretek, húsételek, főtt tészták.

Nem fagyaszthatók: nyersen készített saláták, sós és édes pudingok, kocsonyák, főtt tojás, a házi készítésű majonéz /kicsapódhat az olaj, nincs benne tartósítószer és állományjavító/.

Sütemények

A megsütött piskótákat, linzereket, élesztős tésztákat szintén lehet fagyasztani. A nyers gyúrt tésztákat, rétestésztákat nyugodtan fagyaszthatjuk.

A különböző olajos magvakat - mandula, dióbél, mogyoróbél, mák - szintén fagyaszthatjuk, megóvjuk őket az avasodástól.

A tojást sem lehet fagyasztani héjastól, de felverve, akár külön fehérjét, sárgáját, vagy akár egyben már le tudjuk fagyasztani.

A csokit sem tudjuk lefagyasztani, mert kicsapódik a kakaóvaj, de a csoki szerencsére sokáig eláll – meg gyorsan el is fogy.

Előkészítés: rend a lelke mindennek

A legfontosabb, hogy csak  tiszta élelmiszereket fagyasszunk le, mert fagyasztás után már nem lehet megmosni vagy tisztítani őket, sokszor felengedés nélkül is elkezdhetjük a főzést (pl. zöldségek).

A húsokat érdemes felhasználásuk célja szerint szétszedni: pörköltnek apróhúsokat, sütni hússzeleteket, a csontokat levesnek tehetjük el. Lehetőleg 2 személyre való húsnál többet ne csomagoljunk, mert megfagyott állapotban - felengedés nélkül- nem tudjuk a mennyiséget variálni. Ha több személyre kívánunk főzni, több kisebb adagot vegyünk inkább elő. A konyhakészre előkészített húsokat akár fűszerezhetjük, pácolhatjuk is.

Ha szeleteket kívánunk fagyasztani, nagyobb adagot is lefagyaszthatunk úgy, hogy a szeletek közé fóliát teszünk, így fagyottan is le tudunk emelni annyi szeletet, amennyire épp szükségünk van. Ezzel a módszerrel akár panírozott szeleteket is tudunk fagyasztani.

Visszafagyasztani pedig tilos! 

A zöldségféléket átválogatva, tisztítás és mosás után, szintén a tervezett felhasználás szerint csomagokba adagolva fagyasszuk.

A húslevesbe való zöldségeket akár vegyesen együtt is tudjuk fagyasztani, hálásak leszünk a felhasználáskor a gondosan előkészített csomagokért. 

Néhány zöldségfélét érdemes blansírozni: ilyen a kelbimbó, a karalábé, a karfiol, a kelkáposzta, a káposzta, a zellergumó, a zöldbab (méretre vágva), vagy a spárga és a borsó. A blansírozás tulajdonképpen forrázás, rövid előfőzés: a zubogó, forró vízbe, szűrőbe téve, 2-3 percre belemerítjük a tisztított, darabolt zöldséget, utána kiemeljük, lecsepegtetjük, kiterítjük szikkadni, és kicsit leszárítva csomagoljuk.

A paradicsomot és a paprikát megmosva, szárítva tegyük el, ez csak főzésre lesz alkalmas, mert magas víztartalmának következtében lottyadt lesz. Viszont könnyűszerrel bármikor bedobhatjuk a fonnyadó darabokat szezonban a mélyhűtőbe: télen örülni fogunk neki.

A tököt gyalulva, konyhakészen csomagoljuk.

Amennyiben a vöröshagyma és fokhagyma héjas tárolását nem tudjuk megoldani, érdemes aprítva, adagokra osztva szintén fagyasztani.

A gombát hosszú ideig csak a mélyhűtőben tudjuk tárolni. Tisztítva, szeletelve, kicsi citromos lében megforgatva, zacskókba téve, de akár egészben - megmosva, a tönkjéről a földes részt letakarítva, megszárítva is eltehetjük a fagyasztóba.
 
A gyümölcsöket szintén megmosva, jellegüknek megfelelően akár meghámozva, adagokra osztva érdemes fagyasztani. Lehet cukrozni is, de akkor igen sok levet fognak engedni kiolvasztásukkor.
 
A tejtermékeknél is feltétlenül figyelembe kell venni a felhasználás módját és a család létszámát. Nem muszáj a 25 dkg-os margarint egyben fagyasztani, lehet 5 dekás adagokban is, de ha sütéshez szükségünk van a mennyiségre, akár eredeti csomagolásban is fagyaszthatjuk, ha nem sérült a csomagolása.

Sajtféléket akár reszelve is csomagolhatjuk, de szeletelve vagy kisebb adagokra osztva is.

A készételeket is érdemes 1 vagy 2 személyes csomagokban eltenni, mert ha szükséges, szintén könnyebb velük gazdálkodni.
 
A félkész ételek talán kivételek, mert nagyobb adagban is kerülhetnek a mélyhűtőbe, mivel a főzést befejezve - mint készétel - újra fagyasztható, természetesen a felhasználandó adagokat figyelembe véve.

A kenyeret szeletelve, a péksüteményeket darabonként fagyasszuk. A fagyasztható süteményekkel szintén így bánjunk.
 
A zöldfűszereket aprítva adagonként, csokronként, rudakat formálva vagy jégkockatartó rekeszeibe tömködve tehetjük el, attól függően, mire használjuk majd vagy melyik rokonszenves nekünk.

Csomagolás

A lényeg az, hogy ne illatozzon, ne kapjon sok fényt, lehetőleg jól be legyen zárva, és minél kevesebb levegő maradjon a csomagolt élelmiszer mellett. A legideálisabb a négyszögletű forma, mert  így jobban tudjuk elhelyezni a csomagokat a fagyasztóban. Ezt elérhetjük úgy, hogy egy dobozban lefagyasztjuk, és utána áttesszük egy múanyag zacskóba, jól lezárva a fagyott ételt.

Záráshoz alkalmazhatunk befőttes gumit, de ma már kapható zippes tasak is.

Ugyanígy tudunk bánni a megfagyott levesekkel, főzelékekkel, folyékony dolgokkal.

Fontos még…

Vizesen nem jó fagyasztani, mert jegesedés alakulhat ki a csomagoláson belül.

Üvegben fagyasztani tilos, mert az üveg széttörik.
 
Nagyon fontos szempont: címkézzük fel a csomagokat! Mit és milyen adagban tartalmaz, és az eltevési dátumot is írjuk rá. Nagyon fontos, mert ki emlékszik már decemberben, mit rakott el októberben…

És végül… a kiolvasztás

Úgy érdemes felolvasztani a fagyott ételeket, hogy ez a folyamat ne változtasson semmit az élelmiszeren, ez vonatkozik elsősorban a húsokra. NEM szabad csomagolatlanul meleg vízbe tenni, mert a meleg víz kioldja a fehérjét, csökken az értéke, pl. az így olvasztott csirke húsa szálkás lesz, sütés, főzés közben élvezhetetlenné válik. Csak zacskóstul tegyük vízbe. Legjobb, ha már előző nap kivesszük a mélyhűtőből, és normál térben hagyjuk kiolvadni.
 
A csonttá fagyott levest viszont egy ici-pici vízzel már tehetjük kis lángon a tűzhelyre. A szilárd főtt ételek esetében szintén a fokozatos kiolvasztás a megoldás, mert a tűzhelyre téve leragadhat, a közepe viszont jeges maradhat. A legjobb segítő ebben az esetben a mikrohullámú sütő - van kiolvasztási funkciója, és egy-kettőre szobahőmérsékletre
"melegíti" az ennivalót.

Vannak olyan fagyasztott ételeink, ahol nem kell megvárni a kiengedést, egyből tehetjük az ételbe. Ilyen például a virsli, a kolbász, a zöldborsó, a kukorica vagy a zöldbab... általában a zöldségfélék /ezért is nagyon fontos a fagyasztás előtti alapos tisztítás/.

A félkészen lefagyasztott élelmiszerek főzését be kell fejezzük, és innen már frissen készült kész ételnek számít, és a normál hűtőtérben tárolható vagy lefagyasztható, mint készétel.

A leveseket érdemes nagy mennyiségben elkészíteni és félkészen lefagyasztani, kisebb adagokra osztva. Érdemes sűrítményeket is készíteni, mert elővéve, vízzel felengedve készre főzzük.

A közelgő ünnepekre gondolva, ami nem is olyan soká lesz, ha most van egy kis időnk, már készíthetjük a bejglit, és mehet a hűtőbe. Sokat tudunk spórolni, mert most biztosan olcsóbban tudunk vásárolni, mint az ünnepi időszakban. Azon kívül az előre elkészített és fagyasztott ételekkel nem fogunk a fenyőfa alá lerogyni a fáradtságtól, és az újévet is pihentebben fogjuk várni. Ez vonatkozik minden sátoros ünnepünkre is!

A fenti tudnivalókért és praktikákért köszönet Simonaninak!

Frissen fagyasztott finomságok >>> 

10 pofonegyszerű konyhai trükk, ami neked is be fog válni! >>> 

5 KONYHAI TRÜKK, AMIT MINDEN HÁZIASSZONYNAK ISMERNIE KELL! >>>  

Még több szuper konyhai trükkököt találsz itt >>> 

  • Kinyomtatom
  • Elmentem
  • Elküldöm

Ezek is érdekelhetnek

Promóció

Hozzászólások

kissdl
Sok minden le van fentebb írva, de több FONTOS TÉNY nem került bele a cikkbe! A teljesség igénye nélkül: A fagyasztandó termék tápértékét, tetszetős kinézetét legkedvezőbben az úgynevezett gyorsfagyasztásos módszer képes megőrizni. Ha ugyanis a hőelvonás lassú (ez törtik a háztartásokban használatos \"fagyasztó\" ládákban, szekrényekben), akkor a termék hőmérséklet-csökkenése vontatottan megy végbe, ami hátrányos, mert a sejtekben levő víz nagyméretű jégkristályok formájában fagy ki, ez pedig a sejtek falait erősen deformálja. A termék felengedtetése során a tápanyagban gazdag sejtnedv egy része elfolyik, a termék összeesik, eredeti állományát, ízét, külsejét nem nyeri vissza. Tulajdonképpen ez az úgynevezett lassú fagyasztással tartósított termék, melytől joggal idegenkedik a felhasználó. Az élelmiszerek legnagyobb része, különösen a gyümölcs- és zöldségfélék ezért lassú fagyasztással sikeresen nem tartósíthatok. A gyorsfagyasztás leglényegesebb vonása a fagyasztás nagy sebessége. Ezért nem helyes a nálunk sokszor használt
adelka37
Érdeklődni szeretnék, hogy kaptam egy csomó csirkemellfilét, fagyasztott állapotban. Ugyebár tudjuk a kiolvasztott terméket visszafagyasztani TILOS! Én úgy csináltam, hogy hideg vizet engedtem a kádba, és amennyire tudtam, szétszedegettem őket. Ügyelve arra, hogy nehogy szoba hőmérsékletű legyen a hús. ( jó gyors voltam) Tulajdonképpen majdnem szinte fagyosan tette vissza őket a hűtőbe. Csak A szélei voltak már kiengedett állapotban. Érdeklődök, hogy így is megromlik a hús? Tulajdonképpen max 10 percre voltak felengedve a húsok, és a többsége szinte fagyos állapotban került vissza a hűtőbe. Köszi a választ! :)
Mentor
Darálthús bekeverve (csak fűszerekkel, aprított hagymával, nyers tojással) lefagyasztható, illetve ha lefagyasztottam felhasználható (kiolvasztás után megsűthető)?
simonani
Kedves Vitezke! Fagyaszthatod úgy is, hogy megmosod, leszárítod és zacskózod: ebben az esetben már csak dinsztelni fogod tudni.- fagyaszthatod úgy is hogy már ledinsztelted - sűrítmény- és felhasználod szósznak, levesnek. /Így kapható a boltokban is/ Sajnos fagyasztás után már nem maradnak szép, frissek a levelek, összeesnek. Feltétlen tisztán tedd el, mert fagyasztás után már nem tudod megmosni, feltétlen szárítsd meg, mert ha vizes, jegesedni fog. Köszönjük a kérdésed, további szép napot! Ani.
Vitezke
A friss spenótot hogyan fagyasszuk?
simonani
Kedves amareto! Köszönjük kedves szavaid, de ha még felmerülne valamilyen kérdés Benned, nyugodtan kérdezz! További szép estét, jó éjszakát! Ani.
amareto
NAGYON HASZNOS INFORMACIOKHOZ JUTOTTAM, MINDIG IS KERDEZTEM ,HOGYAN KELL A ZOLDSEGEKET LEFAGYASZTANI,HOGY MEGMARADJON A SZEP SZINOK. MOST MEGTUDTAM ES NAGYON KOSZONOM
simonani
Kedves Mado! IGEN! Csak időben vedd ki. A normál hűtőben, vagy szobahőmérsékleten engedd ki! További szép estét! Ani.
Mado
Az elesztot le lehet fagyasztani?
simonani
Kedves milly! Egy nagyon fontos! Ha fagyasztás után ki fogod venni, kienged, nem sokáig tárolhatod!/ ha lehet minél hamarabb fogyasszátok el!/ Elég kényes a krémes dolgok - főleg ha nem is tudjuk az összetételét- fogyasztása. További szép napot! Ani

Magazin