Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Facsemetés torta és fánktorony - esküvő süteménycsodák a nagyvilágból

default user icon
MME
Ahogy nálunk a grillázstorta az esküvő elmaradhatatlan kelléke, de más népeknek is megvannak a maguk tradicionális esküvői süteményei.
Franciaország

Komoly feladat elkészíteni a franciák esküvői sütijét, a croquembouche-t. A krémmel töltött tésztagolyókat forró karamellel ragasztják össze, és egy üreges belsejű tornyot formáznak belőlük. A hagyomány szerint az ifjú párnak a nem éppen fix építmény fölött kell megcsókolnia egymást, anélkül hogy feldöntenék. Ha sikerül, virágzó közös élet vár rájuk.

 

Olaszország

Minden vendég 5 cukrozott mandulát kap az olasz lakodalmakban. Ezek jelképezik az egészséget, boldogságot, gazdagságot, termékenységet és a hosszú életet. A párt pedig az élet édes és keserű oldalára emlékeztetik.

 

 
Mexikó

Az őrölt pekándióval, esetleg fahéjjal ízesített ropogós süti nem maradhat el a mexikói esküvőkről. A benne lévő cukor és vaj szimbolizálja a szerelmet és az összetartozást. A süteményeket porcukorba forgatják, ami a tisztaságot jelképezi.

 

Dánia és Norvégia

A skandinávok látványos esküvői süteménye a kransekake. A kúp alakú édességet mandulából, cukorból és tojásfehérjéből készítik. A sok-sok koncentrikus gyűrűből álló építmény emeleteit cukormázzal ragasztják össze. 

Bermuda

A szigetcsoport lakói egészen különleges ajándékkal szolgálnak az ifjú párnak: az ő esküvői tortájuk tetején ugyanis egy apró facsemete található, amit aztán a fiatalok elültethetnek a kertjükben. Ahogy erősödik a fácska, úgy alakul az ő kapcsolatuk is.

Nagy-Britannia

Bár a gyümölcstorta elsőre nem a legünnepibb sütemény, az angolok esküvői menüjének mégis ez a koronája. Létezik ugyanis elegáns változata is ennek az egyszerű desszertnek – gondoljunk csak Vilmos herceg és Katalin hercegnő lagzijára - nekik is bejött! 

Ezek is érdekelhetnek

Friss