Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Fa vagy műanyag: melyik a jobb vágódeszka?

default user icon
MME
A közvélekedés szerint a műanyag vágólap a nyerő, ám vizsgálatok bizonyítják, hogy a fa sokkal inkább mentes a baktériumoktól. Ismerd meg mindkettő előnyeit és hátrányait, valamint helyes tisztításukat!

A konyhában támadó szalmonellától és más kórokozóktól való félelem miatt újra meg újra kritizálják a fát, sőt a vágódeszkát korábban egyenesen tiltották a vendéglátóiparban. Vizsgálatok tanúsága szerint azonban a fa higiénikusabb, mint a műanyag, ráadásul antibakteriális tulajdonságú. Tévhit, hogy a műanyag vágólapok alaposabban tisztíthatók vagy kevésbé telepednek meg rajtuk baktériumok. Ezenkívül a fa mellett szól, hogy tartós, környezetbarát és nem károsítja a késeket.

Melyiket lehet könnyebben tisztítani?

A használat során a műanyag vágólapon egyre több karcolás és vágásnyom keletkezik. Ezekben kórokozók telepszenek meg, amelyeknek meg sem kottyan egy intenzív forró vizes program a mosogatógépben. Ezzel szemben a fa vágódeszka képes önmagát fertőtleníteni a benne található csersavnak köszönhetően.

 

A vágódeszka nem árt a késeknek

További két dolog is a vágódeszka javára billenti a mérleget. Az üveggel, a kővel, a bambusszal és egyéb kemény anyagokkal ellentétben a fa nem károsítja a drága konyhakéseket, hiszen acélpengéjük keményebb a fánál. Higiéniai szempontból szintén előnyösebb egy késbarát tölgyfadeszka.

A fa dekoratív és környezetbarát

A kellemes tapintású vágódeszka dekorációs célra is tetszetős, továbbá kellő vastagság esetén nem csúszkál a pulton és a karcosat nem kell rögtön kihajítani, mint egy összekaristolt műanyag vágólapot. A fa általában tartós, ám ha vetemedés vagy repedezés miatt le kell cserélni, akkor 100%-ban újrahasznosítható. Így nemcsak anyagilag kifizetődő a használata, hanem ökológiai szempontból is.


Ezek is érdekelhetnek

Friss