Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Ezt a gyümölcsöt minden nap kéne enniük a férfiaknak

default user icon
MME
Talán nem is gondolnánk, hogy a következő aprócska bogyó mennyire egészséges - pedig az! Ráadásul a férfiak körében népszerű betegségekre is rengeteg pozitív hatása van.

Ha nyár, akkor friss gyümölcsök! A görögdinnyétől kezdve az epren és az áfonyán át rengeteg gyümölcs közül választhatunk. A férfiak számára viszont az egyik legfontosabb vitaminforrás kétségtelenül az áfonya. De nem csak nyáron kéne enniük belőle, amikor szezonja van, hanem az év minden napján.

„Az áfonya tele van antioxidánsokkal, ráadásul alacsony a kalóriatartalma. Egy fél csésze áfonya mindössze 40 kalóriát tartalmaz.” - mondja Melissa Majumdar, dietetikus. Rengeteg K-vitamin, C-vitamin és rost van benne, de a férfiak számára nem csak ezért fontos, hanem azért is, mert segít megelőzni a szív- és érrendszeri betegségeket, ami az Egyesült Államokban és Európában is a férfiak halálának fő oka.

Az áfonyában rejlő antocianinok nemcsak hozzájárulnak a szív- és érrendszer védelméhez, de befolyásolják a koleszterinszintet is, sőt, a vérnyomás kezelésében is segíthetnek. Ráadásul egy tanulmány szerint azoknál, akik több antocianin tartalmú gyümölcsöt fogyasztottak - például áfonyát - alacsonyabb lett a 2. típusú cukorbetegség kialakulásának kockázata is.

Hogy építsd bele az étrendedbe a napi 1/2 csésze áfonyát?

- Reggeli: Add hozzá az áfonyát a zabkásához vagy a müzlihez. 

- Ebéd és vacsora: Add hozzá az áfonyát a salátához! De nem csak a gyümölcssalátát érdemes vele kiegészíteni, ugyanis a feta sajthoz, a csirkemellhez és a quinoához is szuperül passzol.

- Snack: Készíts belőle smoothie-t, jégkrémet, vagy fogyaszd frissen, önmagában. 

Ezek is érdekelhetnek

Friss