Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Ezért ne tiltsd a gyerektől a cukrot! Sokkoló lehet a végeredmény!

default user icon
MME
Magyarországon a 18 év alatti fiúk 22%-a, a lányok közel 19%-a túlsúlyos, az érintetek 6-8 százalékát már a kóros, járulékos tüneteket okozó kövérség jellemzi, legtöbbjük szív- és érrendszeri, mozgásszervi, illetve endokrin betegségektől szenved, mire eléri a fiatal felnőtt kort.

Ahhoz, hogy tudatos szülőként megelőzd gyermeked túlsúlyossá válását, fontos tudnod, hogy bármennyire is szeretjük erre fogni, a genetikának csupán 20% szerepe van a felesleges kilók megjelenésében,  a maradék 80% a táplálkozás mértékéből, összetételéből és a testmozgás mennyiségéből adódik össze – hívta fel a figyelmet Dr. Póta György, a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke.

Talán meglepő, de a várandósság és az első 2-2,5 év táplálkozása maradandóan, egész életre meghatározza a túlsúlyosság mértékét. A terhesség kilenc hónapja alatt értelemszerűen az édesanya táplálkozása jelenti mindennek az alapját. Az egyesület elnöke elmondta, a túlzott fehérje- és szénhidrátbevitelt kerülni kell, tartózkodni kell a zsíros ételek fogyasztásától, és az a vélekedés is idejétmúlt, miszerint a kismamának kettő helyett kell ennie.

NEM RITKA A 14 ÉVES, 100 KILÓ FELETTI MAGYAR KAMASZ

A baba világra jövetelét követően az egyik legfontosabb tanács, hogy bár a legújabb ajánlások szerint kétéves kor alatt a hozzáadott cukrot tartalmazó élelmiszereket teljesen mellőzni kell, mégsem tanácsos teljesen tiltani, hiszen visszájára sülhet el a dolog – emelte ki Lukasz Rebeka, dietetikus, a Kiskanál Kommandó alapítója. A szakember azt javasolja, hogy rendszeresen ne, de néha kapjon édességet a gyermek. Hozzátette: azt sem érdemes túlreagálni, ha a nagymama a tilosban járva süteménnyel kínálja a gyerkőcöt, egy ilyen jelenet láttán ugyanis bűntudat ébredhet a kicsiben, és rossz érzéseket társíthat az étkezéshez. A nagyinak inkább négyszemközt mond el, hogy szinte bármilyen sütit süthet banánpéppel, almapéppel „édesítve”, így nem csak édesízű, hanem tápanyagban gazdag is lesz a falat.

Sajnos sok megtévesztő csomagolású terméket találni a boltok polcain, amelyekről első pillantásra úgy tűnhet, tökéletes csemegék a babádnak – folytatja a szakember, hozzátéve, hogy sok köztük tele van hozzáadott cukorral. A bolti késztermékeket a mindennapokban érdemes hanyagolnod, néha viszont engedd meg, hogy megízlelje ezeket az élelmiszereket is. A legfontosabb, hogy légy szemfüles, ne higgy egyből a bájos grafikáknak, mindig olvasd el a címkét, és tájékozódj!

A jó példamutatás elsődleges a túlsúly elkerülésében: gondolj bele, hogyan lehetnél hiteles egy csokiszelettel a szádban, miközben a gyermek a brokkolival küzd? Ha ezeket a termékeket a szülők sem fogyasztják, akkor értelemszerűen a csemete sem vágyik rájuk annyira.

NEM FÉRT BE A KÖRHINTÁBA A TÚLSÚLYOS FÉRFI, EZÉRT LEFOGYOTT 92 KILÓT 

Érdekelnek a részletek? Kíváncsi vagy, hogy szakszerű megelőzéssel milyen népbetegségek kockázatát lehet még minimálisra szorítani? Gyere el a 13. BabaMama és KidExpóra, és hallgasd meg a szakértők közös előadását a témában. Előadásukban egyebek mellett szó esik a legkorszerűbb allergiaprevencióról is, hiszen ma már ismert: az atópiás ekcéma és a táplálékallergia kialakulásának esélye csökkenthető, ám épp ellenkező módon, mint ahogy a köztudatban él. 

Ezek is érdekelhetnek

Friss