Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Nem bízol a fóliásban? Így daráld le otthon a húst!

Szenzációs találmány a hűtőpultban kínált tálcás termék, de ha bizalmatlan vagy a fólia alatt frissességet biztosító védőgázzal és a tartósító adalékokkal szemben, akkor magad daráld le és nyomban használd is fel húst. Így nem lesznek kételyeid a minőségét illetően, továbbá akár kétszer is átküldheted a darálón vagy keverheted a sertést a marhával, hogy finomabb legyen a fasírt.

A házilag darált húsnak az az egyik legnagyobb előnye, hogy garantáltan friss, és mi magunk szabályozhatjuk, mennyire legyen zsíros és milyen arányban kerüljön bele a sertés-, a marha- vagy éppenséggel a szárnyas hús. Kísérletezz bátran a számodra megfelelő keverék megalkotásával, mutatjuk, mire érdemes odafigyelni a házi darált hús készítése során!

Vásárolj tudatosan!

Válaszd ki a hentespultban az elkészítendő ételhez leginkább megfelelő fajta nyers húsdarabot. Hűtőtáskában szállítsd haza, és mielőbb dolgozd fel. Lehetőleg csak annyit vegyél, amennyi szükséges. A felesleget is darálva fagyaszd le, mert fagyasztottból nem készülhet darált hús.

A sertéshús a legszaftosabb, mert magas (kb. 20%) a zsírtartalma. Darálásra egyaránt alkalmas a comb, a lapocka és az oldalas. (A comb a legsoványabb.)

A marhahús soványabb (kb. 14% zsírtartalmú), viszont intenzívebb ízű, mint a sertés. Darálásra leginkább ajánlott a tarja és a vesepecsenye. A tatár bifszteknek elkészített bélszín nyersen is fogyasztható.

A fele-fele arányban sertést és marhát tartalmazó vegyes darált hús átlagos zsírtartalma 18%.

A szárnyasból (többnyire pulykacombból) készülő darált hús a legsoványabb (kb. 5% zsírtartalmú).

Csevapcsicsához és köftéhez való bárányhúst általában török, szír vagy keleti élelmiszereket árusító boltokban lehet beszerezni. Darálva max. 20% a zsírtartalma.

Egészséged és karcsúságod megóvása érdekében darálva is iktass be minél több halat az étrendedbe! Kiváló zöldségek töltésére és halburgerbe vagy fasírtnak. A lazac, tonhal és makréla kb. 10%, a legtöbb földközi-tengeri hal 7-9%, a fogas pedig csupán 2% zsírt tartalmaz.

Így csináld

1. Akár a nagyitól örökölt tekerős darálód, akár tárcsával ellátott konyhai robotod vagy késes aprítógéped van, az első számú parancs a tisztaság. A fém alkatrészeket tökéletesen fertőtlenítheted, ha forró vízben kifőzöd, majd lehűlés után berakod a fagyasztóba 12 órára. A műanyag tartozékokat gondosan mosogasd el, végül forrázd le egy tálban, amennyiben bírják a hőt.

2. A hazaszállított friss húst csomagold be folpakba, és pihentesd a fagyasztóban kb. 1 órát. Ennek köszönhetően könnyebben tudod darabolni.

3. A lehűtött húst vágd fel max. 6 cm-es kockákra.

4. Tegyél egy adagot a kézi daráló tölcsérébe, és finoman nyomd le, miközben tekered a kart. Elektromos darálónál használd a tömőfát, hogy megkönnyítsd a hús áthaladását a tárcsán.

A késes aprítógépet a kívánt finomság eléréséig működtesd.

Vigyázat, romlandó!

A darált hús megnövekedett támadási felületet kínál a kórokozóknak, ezért különösen fontos a higiéniai szabályok betartása és a hűtés.

Normál hűtőszekrényben a ledarált nyers hús gond nélkül eltartható 12 órán át. 7-8 foknál hidegebb hűtőtérben akár tovább is, de legjobb, ha még aznap feldolgozod.

A jól átsütött fasírtot kb. 1 hétig tárolhatod a frigóban.

Borítókép: Shutterstock

Ajánljuk még:

Ezek is érdekelhetnek

Friss

Friss