Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Így használd a gyógyító zsályát: az alapanyag titkos élete

Az alapanyagok titkos élete - egy sorozat az alapanyagok energiáiról és mélyebb jelentéséről. Most megmutatjuk, mi mindenre használhatod a zsályát, ami egy igazi csodaszer, ha megfelelően bánunk vele!

ezért használd a zsályÁT!

Test: erő
Energia: tisztítás
Tudat: elengedés

Ha létezik mély, veretes, gyökeres fűszer, akkor az a zsálya. Íze gyerekkorom óta elkísér, illata forró nyarakra emlékeztet anyukámék buja kertjében. Édesanyám híresen öreg és hatalmas zsályabokra minden barátunkat és családtagunkat ellátta e fűszerrel, hosszú éveken keresztül.

Top 9 fűszernövény >>>  

mire használd?

Ettem nyersen a friss levélkéket szopogtatva, vágtam főzelék fortyogó sűrűjébe és sütöttem roppanósra az elegáns előételek tetejére. De számtalanszor főztem meg gyógyító, nyákoldó teának és füstöltem ki vele nehéz energiákat a házból. Íme, a zsálya titkai, ahogyan azokat nekem átadta.

A zsálya, amelynek latin neve is egészen csodás (salvia, azaz megőriz) ősi gyógynövény és fűszer. Aromás, dohos, nehéz illatú, kissé talán kesernyés és mélabús növény. Ősi időkben a halhatatlanság füveként tisztelték, és ma is érezni megtartó, védelmező energiáit. Bár egészen elképesztő, hogy mennyiféle betegség kezelésére alkalmazható, számomra mégis ez a legfontosabb. Védelmez, tisztít, megkönnyebbülést hoz. Mint egy öreg barát, aki bölcsen és súlyosan szembesít önmagammal, majd segít mindezt elengedni.

Minden évben készítek zsályacsokrokat füstölőnek: szoros csokorba kötöm a zsályát, lehetőleg minél több levelet belekötve, majd alaposan kiszárítom. Amikor szinte ropogós, lehet füstölni. A zsálya füstölése gyászt, betegséget, nehézségeket követően javasolt, illetve meditációs praxisnál segít.

Hogyan füstölj vele?

Készíts elő egy nagy, kerámia vagy üveg edényt, és fölötte gyújtsd meg a száraz zsályacsokrot. Amikor fellángol, azonnal fújd el, és addig fújogasd, amíg egészen parázslóvá nem válik. Füstje rögtön felcsap. Én körbejárom vele az egész házat, az ablakokat zárva tartom, és szeretettel engedem hatni védelmező erejét. Amikor mindenütt jártam már, vízben vagy rizsben eloltom a füstölgő csokrot. Negyed óra múlva nyitom csak ki az ablakokat és ajtókat, és a füsttel együtt elengedem, amit kell.

A zsálya zabolátlan ízű fűszer, amely szeret jól érvényesülni. Nem szoktam más fűszerekkel keverni, mert úgyis csak ő győzne. Gyulladáscsökkentő, női szervekre ható, torokfájást csökkentő képessége akkor érvényesül igazán, ha a főzés legutolsó fázisában tesszük az ételbe.

Íme, egy gyógyító, elengedést támogató recept:

Zsályachipsszel megbűvölt gyökérkrém

(Föld elemű étel, ami azt jelenti, hogy erősíti középpontunkat, erőnket, tartásunkat. Nyugalmat és biztonságot ébreszt a szívben. Kifejezetten javaslom hideg időben fogyasztani.)

Hozzávalók: 
1 kis csokor friss zsályalevél
olívaolaj
2 sárgarépa
1 paszternák
1 friss és üde karalábé
1 gerezd fokhagyma
só, frissen őrölt bors

Elkészítés:

1. A zsályát szedd leveleire, mosd meg és hagyd száradni egy papírtörlőn.

2. A megpucolt zöldségeket vágd vaskos karikákra, a fokhagymát pedig nyomd szét. Forrósíts egy evőkanálnyi olajat, és alaposan, folyton kevergetve pirítsd meg rajta a hozzávalókat a zsálya kivételével. Amikor tüzet fogott, azaz pirított illatot áraszt és értékes, megpörkölődött felületet mutat, öntsd fel annyi vízzel, amennyi ellepi. Főzd meg közepes lángon majdnem puhára, majd szűrd le alaposan.

3. Mixeld krémesre, de darabosra egy botmixerrel, és ízestsd kedved szerint sóval, borssal.

4. Forrósíts legalább egyujjnyi olajat egy mély edényben, és amikor már forró, óvatosan adagold bele a zsályákat. Egyszerre néhány levelet dobj bele, és azonnal vedd ki, amint aranylóra sült. Az egész akció nem tesz ki öt percet sem. A forró olajból keverj annyit a krémbe, amennyitől selymes és omlós nem lesz.

5. A forró zsályákat törd darabokra, és óvatosan add a krémhez. Rozskenyér pirítóssal és forró gyógynövényteával a legfinomabb.

Janits-Szabó Virág, az Örömfőzés, Buddhák a konyhámban és a Látó mese könyvek szerzője; a Városi Jógi tanítója.

Ezek is érdekelhetnek

Friss

Friss