Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

5 ok, amiért fontos, hogy arcmaszkot hordj járvány idején

default user icon
MME
Bár egy ideig megoszlottak a vélemények arról, hogy kell vagy sem arcmaszkot hordani a civileknek koronavírus járvány idején, mostanra nem, hogy konszezus született: immár kötelező a maszk, vagy legalább is az orrot és a szájat takaró textil viselése ott, ahol több emberrel lehetünk 15 percnél tovább összezárva, például üzletekben is. Összeszedtük, miért fontos ez, és hogyan védünk ezzel másokat úgy, hogy közben magunkat is óvjuk a vírustól.

"A maszkok viselése önmagában nem előzi meg a fertőzést, de használatuk lassíthatja a járvány terjedését" – mondta el a semmelweis.hu orvosi egyetemi portálnak dr. Merkely Béla, a Semmelweis Orvostudományi Egyetem rektora, hozzátéve: a járványügyi időszakban minden olyan helyzetben érdemes maszkot viselni, amikor több emberrel is találkozhatunk, és nem tudjuk tartani a megfelelő távolságot, a 65 éven felüliek számára pedig javasolt, hogy maszkban lépjenek ki az otthonaikból. 

Ez eddig rendben is van, de ha nem tudjuk megelőzni a fertőzést, akkor mégis minek a maszk? Összeszedtük.

1. Ebbe köhögsz-tüsszentesz

Kevés dolgot tudunk a COVID-19-ről, de azt, cseppfertőzéssel, azaz köhögéssel, tüsszentéssel terjed leginkább az bizonyos. Ha jön az inger, és nem vagyunk elég gyorsak, nem tudjuk a szánk elé kapni a kezünket/könyökhajlatunkat, a maszk meggátolja, hogy a levegőbe, vagy különféle felületekre tüsszentsünk, esetlegesen megfertőzve ezzel másokat. Ha mindenkin maszk van, akkor a vírus nagy eséllyel nem jut azon túlra, így nem válik senki akaratlan vírusterjesztővé.

2. tünetmentesen is fertőzhetsz!

Nos, igen. Emiatt a legfontosabb a maszk viselése: a koronavírus ugyanis 5-7, extrém esetben 14 napig tünetmentesen lappanghat bennünk, de ugyanúgy fertőz, mint ha lázas betegen mennénk emberek közé! Sőt: a COVID-19-en átesett emberek negyede semmilyen tünetet nem produkált a betegség lefolyása során, de akivel találkozott, kezet fogott, akihez közel hajolva, suttogva beszélgetett, azt meg is fertőzhette. Tehát: lehet, hogy te makk egészségesnek érzed magad, de mivel nem nem lehetsz biztos abban,  hogy valóban az is vagy, jobb az elővigyázatosság!

 3. figyelemfelkeltő leszel

Ha esetleg valaki még mindig úgy gondolná: felesleges ez a felhajtás a koronvírus körül, még azt is elgondolkodtathatja az, ha rajta kívül mindenki maszkban jön-megy a sarki közértben. Ha ezáltal csak egyetlen potenciális hordozót - vagyis tulajdonképpen bárkit - arra sarkallsz, hogy ő is maszkot vegyen, máris rengeteget tettél a "görbe laposításáért"!

4. Nem nyúlsz az arcodhoz

Ezt bizony nehezebb megállni, mint azt elsőre gondolnád! Az orvosok szerint viszont így könnyedén a kezedről a szervezetedbe juthat ez az agresszív kórokozó, így napi több száz önkéntelen orrvakarásnak, szemdörzsölésnek, szájpiszkálásnak kellene megálljt parancsolni. Ebben segít a maszk: emlékeztet, hogy ami alatta van, az a kezednek ez tiltott terület!

5. Véded a legveszélyezetettebbeket - MegVÉDED MAGADAT

A 65 év felettiek, illetve, akik krónikus betegségben szenvednek - ők egyetlen másodpercig se hezitáljanak, hogy felvegyék-e a maszkot, akár már az utcán is, ugyanis ők a koronavírus szempontjából legveszélyeztetettebbek, akik akár kórházi ápolásra is szorulhatnak, ha elkapják azt. A vírussal fertőzött betegeket otthonaikban ápolók, és az egészségügyi dolgozók szintén a legveszélyeztetettebb kategóriában tartoznak, hiszen ők biztosan közvetlenül találkoznak a kórokozókkal, nekik javasolt csak igazán a vírusok 98%-át kiszűrő FFP2-es vagy FFP3-as maszk. Akik pedig a koronavírus jellegzetes tüneteit  észlelik magukon,  azon túl, hogy ha tehetik, otthonukban gyógyuljanak, nem nagyon érintkezve senkivel, ha mégis kénytelenek megtenni, csakis maszkban tegyék.

Nagy a felelősségünk, vigyázzunk magunkra - vigyázzunk egymásra!

 A koronavírussal kapcsolatos összes cikkünket itt találod >>> 

Ezek is érdekelhetnek

Friss

Friss