Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Ezért érdemes minél több zöldborsót enni

default user icon
MME
A zöldborsó kicsi, zsenge és finom. Mindemellett még rengeteg jótulajdonsága van, amiért érdemes sokat fogyasztani belőle a szezonban, mutatjuk, mennyi mindenben segít.

Igazi vitaminbomba

A zöldborsóban sok a C-, és B-vitamin, de magas a kalcium- és magnéziumtartalma is, amik a csontoknak és idegrendszernek fontosak. Ezek akkor tudnak a legjobban érvényesülni, ha nyersen fogyasztjuk, például salátában, vagy megpároljuk. Főzés után csökken a vitamintartalma.

Védi a szöveteket

A zöldborsót a többi zöldséggel és hüvelyessel szemben az teszi egyedivé, hogy magas a fehérjetartalma. Ami az egyik legfontosabb nélkülözhetetlen tápanyagforrásunk, az izmok első számú védelmezője

Segít a gyógyulásban

Fontos még kiemelni, hogy a zöldborsóban remekül érvényesülnek az arányok, 1:1 tartalmaz magnéziumot és kalciumot, ami a felszívódás miatt lényeges. A kalcium ugyanis így könnyebben szívódik fel és tovább marad meg az izmokban is. Mindez elősegítheti az izom és a csontsérülés gyulladásos betegségeinek gyógyulását.

Normalizálja vérnyomást

A zöldborsó magnézium és mangán tartalma lehetővé teszi a vérnyomás normalizálását. A zöldborsó kúraszerű fogyasztása következtében a magas vérnyomás csökken, az alacsony emelkedik, tehát remek természetes gyógymód a vérnyomásproblémákra.

Serkenti az emésztést

Rengeteg rost található benne. Ezek fontos szerepet játszanak az emésztési folyamatokban. A rendszeres zöldborsófogyasztás nem csak a székrekedéstől és a kellemetlen puffadástól kíméli meg a szervezetet, de a fölös kilókat sem engedi lerakódni.

Megkönnyíti a fogyókúrát

Nem csak a magas rosttartalma kedvez a fogyásnak. Akár nyersen akár párolva vagy főzve fontos alapanyaga lehet a fogyókúráknak vagy diétáknak, A nyers zöldborsónak 10 % a cukortartalma, ám nem hizlal, így aki édes ízre vágyik, nassolni szeretne, az csoki, édesség helyett próbálja ki a nyers zöldborsót.

Jó hatással van az immunrendszerre

A zöldborsóban nagy mennyiségben található klorofill, amivörös vértestek képzésére ösztönzi a szervezetet, és ez jó hatással van az immunrendszer működésére. Emellett asványi só-tartalmának köszönhetően a zöldborsó elősegíti a szervezetből kiürülő ásványi sók pótlását.

Ezek is érdekelhetnek

Friss