Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

5 ok, amiért minden nap érdemes tejet inni

Azt tudjuk, hogy naponta fél liter tejet, vagy ennek megfelelő tejterméket javasolt fogyasztani, ugyanis a tej számos olyan értékes tápanyagot tartalmaz, amelyre szervezetünknek szüksége van. De egészen pontosan milyen előnyei vannak a rendszeres fogyasztásának? Mutatjuk!

1. Igazi vitaminbomba

A tejtermékekben optimális, jól emészthető formában van jelen a fehérje, a tejzsír, a tejcukor és a kalcium hasznosulásához szükséges D-vitamin. Továbbá jelentős A-, B1-, B2- és B12-vitaminforrás, emellett a foszfor, a magnézium és a cink is megtalálható benne.

2. Tele van ásványi anyagokkal

A benne található sokféle ásványi anyag közül a következő 4 a legfontosabb: kalcium, kálium, magnézium és szelén. Mivel szervezetünk nem termel kalciumot, a szükséges napi 1000-1200 milligramm bevitelt a táplálékainkkal kell felvennünk. Erre a tej a legideálisabb, mert az emberi szervezet legkönnyebben a tehéntejből jut hozzá az erős csontok kialakulásához és a megfelelő csontsűrűség megtartásához szükséges kalciumhoz.

3. Diétázók is fogyaszthatják

A tej és a tejtermékek olyan létfontosságú tápanyagokat tartalmaznak, amelyekre ‒ egészségünk megőrzése érdekében ‒ minden életkorban szükségünk van. Egy pohár félzsíros tej energiatartalma mindössze két almáénak felel meg, így nyugodtan fogyaszthatják a diétázók is.

4. Alvászavar ellen is hatékony

A tej fogyasztása az alvászavar ellen is hatékony, mivel magas az alváshormon, melatonin tartalma. A tej ezen tulajdonságát alapul véve német kutatások alapján a tejből már speciális „gyógy” tej is készül az alvászavarosoknak, ahol az istállóban éjjel vörös, narancs és sárga fénykeverékkel érik el a melatonin termelés huszonötszörös növekedését.

5. Segíthet megelőzni a rákos megbetegedéseket

Mivel a magyarok 75 %-a daganatos megbetegedések, illetve szív- és érrendszeri kórok miatt hal meg, ezért különösen fontos lenne, hogy pontos információink legyenek a tejfogyasztás rák megelőző hatásaival kapcsolatban is. A lakosság több mint háromnegyede nem tudja, hogy a gyerekkorban kialakított helyes étkezési szokásokkal – például a rendszeres tejivással – a vastagbélrák kialakulásnak kockázata jelentős mértékben csökkenthető. A tej jótékonyan hat a szívre és az erekre is.

A tej világnapja

Június 1-jén, a Tej Világnapján a tejre és a tejből készült termékekre közel 160 országban hívják fel a figyelmet. Az ünneplés pedig a világban kialakult veszélyhelyzetre tekintettel sem maradhat el. A Tej terméktanács újító megoldással, „Tejszív 11-es rangadó” címmel online 11-es rúgó bajnoksárga hívta ki az országot. A 2020. június 3-án tartott egész napos nyereményjáték számos színes programmal, sztárszakácsokkal, közismert személyekkel együtt kerül megvalósításra. További részleteket itt találsz! 

Tématámogatás. Készült az Agrármarketing Centrum Nonprofit Kft. támogatásával. Látogass el az AMC Facebook oldalára is, ahol hasznos információkat találsz!

Ezek is érdekelhetnek

Friss