Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Ezért érdemes joghurtot enni – készítsd el te is házilag!

default user icon
MME
Habár a tej egészségre gyakorolt hatásairól megoszlanak a vélemények, a joghurtot egyértelműen értékesnek tartja a táplálkozástudomány.

Az egészség őre

A joghurt gazdag A-, B- és D-vitaminban, fehérje- és kalciumtartalma pedig gyakran a tejét is meghaladja. Az élőflórás termékeket nem hőkezelték magas hőfokon, ezért a lejárati idejük végéig megőrzik a bennük található kétféle joghurtkultúrát. A probiotikus joghurtok pedig egy harmadik jótékony baktériumkultúrát, pl. Bifidobacteriumot vagy Lactobacillust is tartalmaznak. Ezek a változatok többek között gátolják a kórokozó baktériumok elszaporodását az emésztőrendszerben, javítják az emésztést, antibiotikumos kezelések után regenerálják a bélflórát, és jelentősen csökkentik a koleszterinszintet.

Főzési tippek

Egyes fogásokban helyettesítheted joghurttal a tejszínt vagy a tejfölt, így kalóriaszegényebbé teheted a fogást. Mindig csak a kész ételhez keverd hozzá, mert főzés közben kicsapódhat belőle a fehérje!

Joghurtos pácban érlelve sokkal porhanyósabb lesz a hús. Már 1 ek joghurt is fokozza az élesztő vagy a sütőpor hatását, így a sütemények és a kenyérfélék könnyűek, levegősek lesznek tőle.
Mártásokhoz, öntetekhez tejszín vagy majonéz helyett használj bátran joghurtot.

Készíts joghurtot otthon

Forralj fel 1 l nyers tejet, majd hűtsd le 40-42 fokosra, és önts belőle 2-3 ek-nyit a bioboltokban vagy gyógyszertárakban beszerezhető joghurtkultúrára. Ha ehhez nem jutsz hozzá, 2 ek bolti joghurthoz is hozzákeverheted. Vegyítsd a többi tejhez, és egy nagyobb, lefedett tálban érleld kb. 12 órán át, amíg meg nem alszik. Hűtőszekrényben hűtsd le, és máris fogyasztható!

Ezek is érdekelhetnek

Friss