Só
A nátrium hatással van a vízvisszatartásra. Tehát ha sósan étkezel, több víz fog felgyülemleni a szervezetedben, ami ugyebár kedvez a puffadásnak. Ez persze nem jelenti azt, hogy egyáltalán nem használhatsz sót a főzéshez, de érdemes kerülnöd az extrán sós élelmiszereket, mint például a chipsek.
Zöldségek
Persze nem mindegyiket kell elkerülnöd, ám vannak bizonyos zöldségek, amelyek az átlagosnál is több gázt termelnek a tápcsatornában. Ilyenek a hüvelyesek, a karfiol, a brokkoli, a kelbimbó, a káposzta, a hagyma, és a paprika is.
Szója
A szójatermékeket hüvelyesekből készítik, ezért könnyen fermentálódhatnak a bélben az emésztés során. Ennek eredménye pedig az lesz, hogy gázok szabadulnak fel, aminek következtében pedig nagy valószínüséggel puffadni fogunk. Érdemes csínján bánni például a tofuval és a szójatejjel is.
Gyümölcsök
Az erősen erjeszthető gyümölcsök, mint például a datolya, a mangó, a füge, a görögdinnye, az alma a körte és a szeder nagy mennyiségű fruktózt tartalmaznak, melyek puffadást okozhatnak. Ha olyan helyzetben vagy, hogy aggódsz emiatt, érdemes inkább az olyan gyümölcsöket választani helyettük, mint a fekete áfonya, a szőlő, a narancs, az ananász, a málna, az eper vagy a kivi.
Rágógumi
Talán nem jutna ilyesmi az eszedbe, de bizony a rágózással is kedvezel a puffadásnak. Hogy miért? Amikor rágógumizol, levegő kerül a tápcsatornába, ott pedig nyomást fog okozni, ami egyenes út a puffadáshoz és a megnövekedett hasi körfogathoz is.
Tejtermékek
A tej és a tejtermékek laktóztartalma kihívás elé állítja a felnőtt szervezetet még akkor is, ha nem vagy laktózérzékeny. A kazein nevű enzim mennyisége ugyanis felnőttkorra drasztikusan csökken, így a szervezet nehezebben bontja le a laktózt. Egyéni érzékenységedtől függ, hogy mennyi tejterméket tudsz anélkül elfogyasztani, hogy jelentkezne a puffadás. Érdemes tehát odafigyelned erre.
Mandulatej
A mandulatej kitűnő alternatívája lehet a tehéntejnek, de nem árt vigyázni vele. A benne található karragén nevű anyag ugyanis nagy mennyiség esetén akadályozhatja az ásványianyag-felvételt, emiatt allergiás reakciót is kiválthat, aminek a puffadás az egyik tünete.
Szénsavas üdítők
A szénsavas üdítők fogyasztása növeli a felesleges gáztermelődést, ráadásul a fogzománcot is erősen rongálja. Tehát egyáltalán nem célszerű ezeket az üdítőket fogyasztani. Ha nagyon ragaszkodsz hozzájuk, akkor is csak kis mennyiségben.