Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Ezeket az ételeket és italokat kerüld, ha köszvényed van!

A köszvény kellemetlen és fájdalmas betegség, de jó hír, hogy megfelelő étkezéssel nagy mértékű javulás érhető el.

A köszvény az ízületi gyulladás fájdalmas formája, amely akkor fordul elő, ha túl sok húgysav képződik a szervezetben, ami kristályokat képez az ízületekben. Azok, akik köszvénytől szenvednek, általában vagy a normálisnál több húgysavat termelnek, vagy kevésbé tudják a húgysavat kiüríteni.

A húgysav többek között akkor termelődik, amikor a szervezet lebontja a purin nevezetű anyagot, ami többféle ételben található. Tehát az egyik dolog, ami köszvény esetén segíthet, ha kerüljük a purin tartalmú ételek fogyasztását. Máris mutatjuk, melyek ezek!

Alkohol

Ha alkohol fogyasztunk, érdemes kerülni a sört és különféle gabonalikőröket, mint például vodka és whisky, mert ezek sok purint tartalmaznak. Köszvény esetén egyébként is érdemes mellőzni vagy korlátozni az alkoholfogyasztást, mert nincs jó hatással a betegségre.

Húsok

Köszvény esetén érdemes inkább a szárnyasokat preferálni. A vöröshús, a bárány és sertéshús kerülendőek. Mint ahogy a belsőségek is. Nem ajánlott a máj, a vesék és a különböző mirigyek fogyasztása sem.

Tengeri herkenytyük

Bár a tenger gyümölcsei nagyon egészségesek és számtalan jótékony hatásuk van, köszvény esetén mégis kerülendőek a sok purin miatt. Az itt fel nem sorolt halakat alkalmanként, nem túlzásba esve nyugodtan lehet fogyasztani, de a kagylókat, a garnélarákot, a homárt, a szardellát és a szardíniát hanyagoljuk.

Édességek

Az édes termékeket, például a különböző süteményeket és édességeket, cukrozott üdítőitalokat, és a fagylaltot, illetve a magas , azaz a magas fruktóztartalmú gyümölcsöket, sajnos, szintén kerülni kell.

Gyorséttermi koszt

A gyorséttermi ételek ellen ezernyi érv van, igen, az is közéjük tartozik, hogy magas purintartalmúak, tehát a köszvényeseknek fokozottan nem ajánlott gyorsétkezdében falatozni.

Koffein

Érdemes korlátozni a koffein-bevitelét. Ne igyunk túl sok teát és kávét, ha ragaszkodunk a teához, válasszunk rooibos teát.

Mutatjuk azokat az ételeket is, amik közepes purin tartalommal rendelkeznek, tehát mértékkel érdemes őket fogyasztani. Általában maximum napi 90 grammnyit ajánlanak belőlük:

spárga
szárított bab
lencse
a fenti listában nem szereplő húsok és halak
gomba
sárgaborsó 
spenót

Igen, a lista kifejezetten ijesztő és drasztikus, főleg azoknak, akik kifejezetten szeretik a hasukat. Ám fontos tudni, hogy, amit itt olvastál az nem szentírás, csak tájékoztató jellegű a purin tartalmú ételekkel kapcsolatban. Ahhoz, hogy a legmegfelelőbb eredményt érd el, mindenképen konzultálj az orvosoddal a köszvény kezeléséről! Ő tudja majd eldönteni, hogy kell-e gyógyszert szedned és pontosan melyik ételeket érdemes kerülnöd.

EZEKET AZ ÉTELEKET ÉS ITALOKAT FOGYASZD, HA KÖSZVÉNYED VAN >>> 

Ezek is érdekelhetnek

Friss