Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Ezek az ételek bizonyítottan felgyorsítják a fogyást

default user icon
MME
Ha valaki diétába kezd, annak tisztában kell lenne azzal, hogy a tartós fogyás titka nem a koplalás, hanem a helyes, napi többszöri táplálkozás és a rendszeres sport. Építsd be te is étrendedbe a következő ételeket, mert így bizonyítottan könnyebben szabadulhatsz meg a felesleges kilóktól, ráadásul még egészségesek is.

Avokádó

Az avokádótól sokan tartanak, mert zsírt tartalmaz. Azzal viszont jó tisztában lenni, hogy ez csak egészséges zsír, amelyek jótékony hatással vannak a szervezetre. Az avokádó csökkenti az éhséget, ha reggelire fogyasztod, így csak sokkal később leszel éhes. A gyümölcsben található vitaminok és telítetlen zsírsavak felpörgetik az anyagcserét és gyorsítják a zsírégetést.

Áfonya

Az áfonya sokoldalú táplálék, amely szinte bármilyen étkezésbe beilleszthető, tele van antioxidánsokkal és mindössze 85 kalóriát tartalmaz csészénként. Ha reggelire használjuk ezt a szuper gyümölcsöt, szabadon adhatunk hozzá müzlit vagy joghurtot, ám desszertnek, lefagyasztva, banánnal és pár csepp citromlével egy egyszerű és isten fagyit készíthetünk belőle! Bizonyítottan csökkenti a hasi zsírok kialakulásának lehetőségét, vagy azok eltüntetésében is segítségünkre lehet.

Vörös szőlő

Ezt a szuper gyümölcsöt sokan csak úgy emlegetik, mint a természet orvosságát. Rezveratrolt tartalmaz, ami bizonyítottan csökkenti a testzsírt, továbbá gyorsítja a zsír lebontásának folyamatát. A rezveratrol egyébként növényekben előforduló, nem flavonoid típusú, a polifenolok közé tartozó vegyület. Elsősorban a szőlőben, vörös szőlőben, vörösborban, faeperben, málnában található meg.

Vörösbor

Egy friss kutatás szerint könnyebben dobhatjuk le magunkról a felesleges kilókat, ha lefekvés előtt elfogyasztunk egy pohárka minőségi vörösbort. Ez a nemes nedű már időszámításunk előtt 6000 óta létezik, ám ennek ellenére még mindig csak kevesen ismerik az egészségünkre gyakorolt előnyeit. Pedig a vörösbor az antioxidánsok és a polifenol egyik gazdag forrása. Egyébként nagyjából ugyanaz mondható el róla, mint a vörös szőlőről. 

Mogyoró

Az olajos magvak egészséges zsiradékot tartalmaznak, 10-20 g-nyi belőlük tökéletes nassolnivaló lehet, ráadásul még gyulladáscsökkentő hatása van. Fogyasztása emésztés szempontjából is előnyös, hiszen erősíti a lépet és a hasnyálmirigyet, nedvesíti a beleket, fokozza a bélmozgást, a gyomorműködést pedig kiegyensúlyozza.

Fahéj

A fahéjról legtöbbünknek valamilyen sütemény jut eszébe. Pedig ez a fűszer remek segítőtársad lehet a fogyókúrában: zsírégető hatású, segít megőrizni az egészséges vércukorszintet és elősegíti a vérzsírok kedvező arányának megőrzését, emellett antioxidáns hatású, így remek baktérium- és vírusölő is.

Édesburgonya

Ha szereted az édesburgonyát, akkor van egy jó hírünk a számodra: ha rendszeresen fogyasztod, könnyebben olvadnak le rólad a pluszkilók karotinoid tartalmának köszönhetően, na meg annak is, hogy ez a zöldség egy egészséges szénhidrátforrás. Nem véletlenül fogyasztják a sportolók is. 

Bab

Hüvelyes társaihoz hasonlóan fehérjében és rostban gazdag. Ennek köszönhetően igen laktató, hosszan eltelít, így jócskán csökken a kalóriabevitel is. Rezisztens keményítőtartalmából kifolyólag jót tesz az emésztésnek, csökkenti a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát, és a koleszterinszintre is jó hatással van.

Zöld tea 

Az egyik leghatékonyabb természetes "fogyiszer" a zöld tea, mely egy különleges növényi anyagot tartalmaz. Az epigallocatechin gallate (röviden EGCG) nevű összetevő hőtermelésre ösztönzi a szervezetet. Ennek során a zsírmolekulák energiává alakulnak át, illetve a légutakon, a bőrön és a beleken át távoznak. Azonban ahhoz, hogy látványos eredményt érj el, napi négy csészével ajánlott elkortyolnod a jótékony hatású italból.

görög joghurt

Kutatások szerint, ha a kalciumot a tejtermékekben található aminosavakkal együtt fogyasztod, remek zsírégető kombót kapsz. Ez az adat tehát remek indok arra, hogy több joghurtot, tejet, vagy sajtot fogyassz. A görög joghurt pedig azért jobb, mert több fehérjét tartalmaz, mint bármilyen más tejtermék, így a fentebb említett okok miatt még a zsírégetést is elősegíti és az étvágyat is csökkenti. 

étcsokoládé

A magas kakaótartalmú étcsokoládéban antioxidánsok és rostok is találhatók. Helyes mennyiségben alkalmazva (1-2 kocka) remek alapja lehet a diétába beilleszthető édességeknek is. Egy friss kutatás szerint a gyulladások kialakulásának lehetőségét is csökkenti a szervezetben.

Paradicsom

Ez a kalóriaszegény zöldség több szempontból is elősegíti a fogyást. Magas víz- és rosttartalma miatt hamar teltségérzetet okoz, így csak később leszünk éhesek, valamint hatékonyan méregteleníti a szervezetünket, miközben rekord idő alatt égeti el a zsírt. 100 g paradicsom kalóriatartalma mindössze 16 kcal. A benne lévő likopin az egyik legjobb antioxidáns: védi a sejteket a káros szabad gyököktől, és segít megelőzni a rákos megbetegedések kialakulását. Jó hír, hogy a paradicsom feldolgozva is megőrzi likopintartalmát, sőt, egyes kutatások szerint hőkezelve még több szívódik fel belőle a szervezetben, ezért levesként, mártásként is nagyon egészséges! Nagyon sok C-vitamin van benne, az ásványi anyagok közül pedig jelentős mennyiségben tartalmaz például káliumot.

Spenót

Tele van vassal, A-, C- és K-vitaminnal, sok benne a kalcium és a magnézium. A benne lévő oxálsav pedig segít a szervezet számára megkötni a vasat és a kalciumot. Ezen kívül még található benne mangán, folsav, kálium, B6- és E-vitamin, szelén és foszfor. A spenót ezen kívül fontos élelmirost-forrás, kiváló tisztító és méregtelenítő hatással van a szervezetre és az emésztésre.

Csípős paprika

Kapszaicinje a zsírraktározás mértékét, illetve az elfogyasztott étel mennyiségét egyaránt csökkentheti. Fokozza az anyagcserét is, mivel a nyál- és gyomornedv-termelés serkentésével az ételek is gyorsabban bomlanak le a szervezetünkben.

Gránátalma

Antioxidánsokban, káliumban, kalciumban és C-vitaminban gazdag gyümülcs. Magjai alacsony kalóriatartalmúak, azonban rostokban igen gazdagok. Ennek köszönhetően alkalmasak méregtelenítésre és súlycsökkentésre is. A gránátalma 100 grammjában mindössze 83 kalóriáa van, viszont több, mint 4 gramm élelmi rost. Ezért rendszeres fogyasztása mellett javul az emésztés, fokozódik az anyagcsere és a zsírégető folyamatok is beindulnak.

6 JEL, AMI VASHIÁNYRA UTALHAT >>> 

5 OK, AMIÉRT NEM MENT A FOGYÁS A KARANTÉN ALATT >>> 

6 OK, AMIÉRT ÉRDEMES TÖKMAGOT ENNI >>> 

Ezek is érdekelhetnek