Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Ezek a legpiszkosabb felületek a lakásban

Sajnos képtelenség olyan gyakran és alaposan takarítani a lakásban, hogy mindig minden makulátlanul tiszta legyen. Ebbe bele kell törődni, ám van néhány olyan hely az otthonunkban, amiknek a tisztán tartására különösen érdemes odafigyelni.

Vannak azok a felületek, amikről egyértelmű, hogy kedveznek a baktériumok elterjedésének így ezeket gyakran tisztítjuk. Ilyen például a vécé, a mosogató, a tűzhely, a sütő valamint a kilincsek. Ám vannak olyan részei is a lakásunknak, amiket egy átlagos takarítás során könnyen elfelejthetünk éppen ezért zöld utat kapnak a bacik és könnyen lehet, hogy többen lesznek, mint például a vécében. Azokat a felületeket gyűjtöttük most össze, amikről talán nem is gondolnád, hogy mennyire koszosak lehetnek.

A szőnyeg

A szőnyeg egy olyan része a lakásnak, amiben aztán tényleg minden összegyűlik - haj, elhalt hámsejtek, por, pollen és még sorolhatnánk. Ezek sajnos nem távoznak maradéktalanul a porszívózás során, ezért érdemes rendszeresen kefét és gőzös tisztítót is használni a szőnyegekhez, hogy biztosan tiszták legyenek.

A billentyűzet

A számítógépünk vagy a laptopunk billentyűzetét napi szinten püföljük, viszont ritkán takarítjuk. Érdemes odafigyelni rá, hogy hetente áttöröljük fertőtlenítőszeres kendővel. A gombok közé szorult por és kosz eltávolításához jól jöhet a fülpiszkáló, de lehet kapni kifejezetten erre a célra kifejlesztett gyurmaszerű anyagot is.

Az ablak

Valljuk be, az ablakot nem túl gyakran tisztítjuk, mert elég körülményes, viszont nagyon hamar koszos lesz, ezért érdemes figyelni rá és legalább a belső ablaktáblákat gyakrabban pucolni.

A kávéfőző

Az igazi kávérajongók naponta többször is főznek kávét, ám a kávéfőző rendszeres tisztítása könnyen elmarad, hiszen annyi felület van a konyhában, amire figyelni kell. Mostantól ne hagyjuk figyelmen kívül a kávéfőzőt sem, töröljük át és fertőtlenítsük ecetes vízzel rendszeresen.

Az állatok tálja

Bizony a tálkák a baktériumok táptalajai, ezért érdemes naponta elöblíteni és mindig friss vizet tölteni bele.

A fogantyúk

A kilincsekre talán még oda tudunk figyelni, de ezeknél sokkal több fogantyút használunk a lakásunkban. Kritikus hely lehet a vécélehúzó, de a konyhai fogantyúk is, mint például a tűzhely vagy a mikró gombjai, a hűtő és a sütő fogantyúja. Fordítsunk rájuk nagyobb figyelmet.

A fogkefetartó

Hiába csillog-villog a fürdőszobánk, az apróbb részletekről hajlamosak lehetünk elfeledkezni. Tipikusan ilyen a fogkefetartó, amit sokszor csak akkor jut eszünkbe megtisztítani, amikor már vízköves vagy látványosan koszos. Pedig bizony ez is a baktériumok kedvelt helye.

A szekrények teteje

A szekrények tetejét nehéz is elérni és mivel magasan vannak, ezért nincsenek is a látószögünkben, így akár hónapokon át is elfelejtődhetnek. Ez idő alatt nagy mennyiségű por és egyéb kosz gyűlik össze a magasban, ami bizony hatással van a szoba levegőjére, akkor is, ha nem érezhető.

5 DOLOG, AMIT ÉRDEMES NAPONTA TISZTÍTANI A KONYHÁBAN>>> 

4 FILLÉRES ALAPANYAG, AMI KENTERBE VER MINDEN KONYHAI TISZTÍTÓSZERT!>>> 

10 ALAPTRÜKK, HOGY OLCSÓN ÉS GYORSAN TISZTA LEGYEN A KONYHA>>> 

Ezek is érdekelhetnek

Friss

Friss