Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Ez történik az étellel, ha rászáll a légy

default user icon
MME
A tavasz közeledtével, ha az időjárás is megengedi, szívesen étkezünk a szabadban, aminek kellemetlen velejárója, hogy a legyek is előszeretettel másznak rá az ételünkre. Megehetjük-e utána azt azt ételt, amire rászállt a légy?

 " - Pincér! Egy légy úszkál a levesemben!
- Na ne csinálja már, uram! A legyek nem is tudnak úszni!" - bizonyára mindenki ismeri ezt a viccet, az viszont már egyáltalán nem humoros, hogy az ételünkben találunk egy legyet, és az is kellemetlen, amikor folyamatosan el kell hessegetni az ételről a rovart. Ilyenkor az ember agyán óhatatlanul átfut, hogy hol járt előtte a légy és elkap-e valamilyen betegséget.

Az  aggodalmunk nem véletlen, hiszen a szakemberek szerint a legyek akár 200 különféle baktériumot is hordozhatnak a szárnyaikon, lábaikon és több mint 65 betegséget terjeszthetnek az emberekre. Ezek közé a betegségek közé tartozik a tífusz, a kolera és a tuberkulózis is.

Hogy mi történik pontosan, amikor a légy rászáll az ételére, az függ a rovarban lévő baktériumok fajtájától, illetve annak mennyiségétől és persze attól is, hogy a légy mennyit időz el az ételen. Például ha valami szemétről, vagy állati ürülékről száll az ételre és elidőzík azon hosszú perceket, mert nem vesszük észre, akkor beszennyezheti az ételt. Súlyos esetben akár szalmonellát is okozhat, ami kellemetlen tünetekkel - mint például hányás, hasmenés, fejfájás - járhat. 

Nyáron előfordul az is, hogy az asztalon hagyjuk a húslevesben főtt karajt, vagy a sütőből kivett oldalast, amit beköp a légy és nyüzsögnek benne a légylárvák. Az ételt ilyenkor már aligha van gusztusa megenni bárkinek is.

A szakemberek szerint azt az ennivalót megehetjük, amiről gyorsan elzavarjuk a legyet. Ám tekintettel arra, hogy ezek a rovarok mennyi bacilust hordoznak, a legjobb, ha a légy által érintett részt levágjuk. 

Ezek is érdekelhetnek

Friss