Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Ez itt kérem, Amerika! A brownie

default user icon
SB
Meleg, de lehet hideg is. Csokis, de lehet karamelles is. Bögrével is kimérheted, de mérleget is használhatsz. Lapos, de csinálhatsz akár dupla adagot is. Brownie-tanfolyam!
Csupacsoki

A brownie (ejtsd: bráni, jelentése barnácska) egy olyan édesség, melyet mindenki el tud készíteni, még akkor is, ha eddig csak porleveseket készített, vagy ha a rántottánál tovább nem jutott. Annyira egyszerű, hogy még sütőpor sem kell hozzá, sőt!

Állítólag az első brownie a véletlen szülötte, a cukrász kifelejtette a sütőport, más források szerint elfogyott a lisztje, és így kellett valamilyen újdonságot alkotnia.

Ha Chicagóba visz az utunk, feltétlenül kóstoljuk meg az eredeti brownie-t, innen származik ugyanis, a tortánál kisebb méretű, kézzel is ehető sütemény receptje. Ha Skóciában járunk, és brownie-ról hallunk, ne gondoljunk egyből süteményre, ott a gyerekeket rémisztgetik a kis házimanó brownie-kkal.

Brownie fajták

A csokis tésztába igazi ínyencek keverhetnek chiliport, dobálhatnak fekete- vagy fehércsoki darabokat, mandulát, diót, mogyorót durvára törve.

A tetejére kerülhet lekváros máz, dió, mogyoró vagy pekándió, sajtkrém porcukorral kikeverve, csokimáz és akár porcukor is.

A brownie lehet blondie is (jelentése szőkécske, ejtsd: blondi). A lényeg a tömör csokiíz, már a nyers brownie-tészta is a tál ujjal való teljes fényesre suvickolására és az ujjak lenyalására ösztönzi az egyszeri cukrászt.

Annyira egyszerű, csak ne süsd túl!

A brownie lényege, hogy nem szabad túlsütni. Már a nyers brownie tészta is isteni, ha elkezded érezni a könnyen felismerhető brownie illatot a sütő környékén, itt az ideje a tűpróbának, és a ha még picit nyers is a közepe, zárjuk el a sütőt.

A brownie isteni langyosan, folyósan egy jó adag vaníliafagyival egy vendégváró vacsora végén, de kihűtve uzsonnára vagy tízóraira szintén csodás egy pohár tej vagy tejeskávé mellé.

A múltkor szülinapi tortát készítettem belőle tortaformában, jól megsütve igazán könnyű volt dekorálni, és a csupacsoki ízért mindenki bomlott.

Az eddigi legegyszerűbb és legfinomabb brownie receptjét Anita barátnőmtől kaptam, aki az amerikai anyósától leste el.

A Frieday család brownie-ja:

Hozzávalók:
2 tojás
1 bögre cukor
fél vanília rúd belseje (vagy egy csomag Bourbon vaníliás cukor)
1 csipet só
12,5 dkg vaj olvasztva
fél bögre holland kakaópor
fél bögre liszt

A tojásokat feltörjük, hozzáadjuk a cukrot és vaníliát, csipet sót. Összekeverjük. A felolvasztott vajat összekeverjük a kakaóval és a tojásos masszához adjuk. A lisztet az előbbiekhez keverjük.
Vajazott, lisztezett jénaiban sütjük 180 fokon, 15 percig! Figyelem, nem kell hozzá sütőpor! Ez brownie! Forrón vaníliafagyival isteni.

További brownie-receptek >>>

Ezek is érdekelhetnek

Friss

Friss