Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Ez a legjobb időpont a reggelihez, az ebédhez és a vacsorához

default user icon
MME
Ha a megfelelő időpontokban fogyasztod el a főétkezéseket, a szervezeted nagyon hálás lesz érte. A javasolt étrend betartásával ugyanis nem csak rengeteg betegséget előzhetsz meg, de sokkal kiegyensúlyozottabb is leszel, valamit a pluszkilóktól is könnyebben megszabadulhatsz.

 

Mikor a legjobb reggelizni?

Egy kiadós reggeli feltölt energiával és felturbózza az anyagcserét, ezért egy avokádós pirítós, egy zöldséges omlett vagy egy nagy tál zabkása szinte elengedhetetlen napindító. A kérdés csak az, mikor érdemes elfogyasztanunk? „Azt javaslom, ébredés után 1 órán belül reggelizz” - mondja Cynthia Sass, táplálkozási szakértő. „Ez a szellemi és fizikai teljesítőképességedet egész reggel biztosítja, ami általában a legaktívabb napszak.” Sőt, egy 2017-es tanulmány során azt is megállapították, hogy ha még munkába indulás előtt bekapsz néhány falatot, azzal egyrészt a zsírégetést is felpörgeted, másrészt pedig a cukorbetegség kialakulásának kockázatát is csökkentheted.

A 12 LEGJOBB ÉTEL ÉS ITAL REGGELIRE>>> 


Tipp:
Ha nem szeretsz reggelizni, vagy olyan szoros a napirended, hogy nincs időd reggelit készíteni, akkor csak kapj fel egy fehérjedús banánt, valamint egy adag zöld smoothie-t (amit előző este elkészítettél) és út közben fogyaszd el őket. Már ez is elegendő ahhoz, hogy sokkal energikusabban induljon a reggeled! 

Mikor a legjobb ebédelni?

Az egészséges, kiegyensúlyozott reggeli kb. 4-5 órán keresztül eltelít és energiával tölt el. Így ha például 8 óra körül reggeliztél, akkor 12 és 14 óra között ideális elfogyasztanod az ebédedet, attól függően, hogy mennyire vagy éhes. Ha viszont csak egy banánra és egy smoothie-ra volt időd (vagy még erre sem), akkor már délelőtt elkezdesz sóvárogni az ebéd után. Ebben az esetben nyugodtan rágcsálj el egy müzliszeletet vagy két kocka étcsokoládét, így csillapíthatod az éhségedet az ebédig. Ilyenkor a legfontosabb, hogy nagyjából tartsd magad a megszokott ebédidődhöz - tehát ha délben szoktál ebédelni, akkor csak 1-2 órát kell kihúznod a nasival, de ha általában 14 körül eszel, akkor bizony érdemes egy picit tovább várnod, hogy ne zavard össze teljesen a szervezetedet.

AMI MÉG BELEFÉR A DIÉTÁDBA: EGÉSZSÉGES NASSOLNIVALÓK FOGYNI VÁGYÓKNAK>>> 


Tipp:
Ha egy rohanós nap közben nem volt időd ebédelni, akkor este valószínűleg farkaséhesen érkezel haza, és jóval nagyobb vacsoramennyiséget fogyasztasz el, mint általában. „Kutatások kimutatták, hogy azok, akik este esznek a legtöbbet, általában több kalóriát fogyasztanak el” - mondja Cynthia. Szóval a legjobb, ha ebédidőben mindenképp elfogyasztasz valamit, legyen az akár egy szendvics vagy egy könnyű saláta

Mikor a legjobb vacsorázni?

Ciynthia szerint cél az, hogy befejezzük a vacsorát 2-3 órával lefekvés előtt. Kutatások ugyanis azt mutatják, ha ezt betartod, az jót tesz a beleidnek, segít a fogyásban, és az öregedés jeleit is képes lelassítani. „A legtöbb embernél ez általában úgy néz ki, hogy 13 óra körül ebédelnek, és 19-20 óra között vacsoráznak.” De mivel az ebéd és a vacsora között akár 7 óra is eltelhet, 15 és 16 óra között érdemes valami fehérjedús, egészséges snack-et elrágcsálnod, hogy ne edd túl magad a vacsora alkalmával. 

 HA CSAK FÉL ÓRÁNK VAN: 15 VILLÁMGYORS VACSORA HÉTKÖZNAP ESTÉKRE>>> 

Ezek is érdekelhetnek

Friss