20 dkg vaj, 20 dkg darált dió, kevés tej, 1 vaníliás cukor, porcukor tetszés szerint, rum vagy rumaroma tetszés szerint, ha van otthon citrom, akkor citromhéjat is reszelhetünk bele.
(Hagyjunk egy kis darált diót, amivel a végén a megtöltött tortát beszórjuk.)
Elkészítés
A piskótához külön tálba választjuk a tojásokat, majd a sárgájához adunk 8 evőkanál cukrot, 6 evőkanál diót, 1 vaníliás cukrot és 5 evőkanál langyos vizet. Ezeket habosra keverjük. Külön tálba tesszük a lisztet és a sütőport, ezeket elvegyítjük. A fehérjéhez adunk 2 evőkanál cukrot, majd habverővel kemény habbá felverjük. Miután a sárgájából kikevert masszát összekevertük a habbal, kanalanként hozzáadjuk a lisztet is. A végén még lehet egy picit habverővel átdolgozni, hogy homogén legyen a massza.
Vajjal kikent, lisztezett, sütő papírral bélelt tepsibe öntjük a kapott masszát. 180 fokra előmelegített, légkeveréses sütőben, 20 percig sütjük. A sütés első 10 percében a sütőt nem szabad kinyitni, de figyelni kell, nehogy megégjen a tészta.
A krémhez a diót egy kis tejjel felöntjük, tűzhelyen takarékon átmelegítjük. Hagyjuk hűlni, majd hozzáadjuk a vajat, a porcukrot, a vaníliás cukrot, a rumot és a reszelt citromhéjat. Ezeket jól kikeverjük.
A piskótának levágjuk a széleit, majd hosszába ketté vágjuk, ezután keresztbe még félbe vágjuk, így összesen négy lapunk lesz. A lapokat szép sorjában megkenjük a krémmel egymásra rakva.
A legvégén kívülről is véknyan bekenjük és megszórjuk dióval.