Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Év végi finomságok

Mindjárt itt az év vége, az új esztendő kezdete. Ünnepeljük meg! Ha úgy érzed, még nem készültél fel eléggé, vagy egyszerűen csak kipróbálnál néhány új receptet, válogass ajánlatunkból, amelyben hideg falatokat és könnyű fogásokat is találsz.

 

Éjféli leves

Hozzávalók 8 személyre:
5 dkg rizstészta
5 dkg szárított gomba (pl. shiitake)
50 dkg sárgarépa
1 konzerv bébikukorica
2 l zöldségleves, kockából
25 dkg mélyhűtött borsó
1 csomag petrezselyem
60 dkg darált sertéshús
2 evőkanál curry
5 evőkanál szójaszósz

Előkészítés: A rizstésztát 10 percre forró vízbe tesszük. A gombát előírás szerint beáztatjuk, majd kisebb darabokra vágjuk. A répát meghámozzuk, felszeleteljük. A kukoricát lecsepegtetjük.

Elkészítés: A levest felforraljuk, beletesszük a gombát, a répát, a borsót, és 15 percig főzzük. A petrezselymet leöblítjük, apróra vágjuk, és összedolgozzuk a darált hússal. Kis gombócokat formázunk belőle, és az utolsó 5 percre a levesbe tesszük a rizstésztával és kukoricával együtt. A levest a curryvel és szójaszósszal ízesítjük, és éjfél után felmelegítve tálaljuk.

Újévköszöntő menüajánlat a Ti receptjeitekből >>>


Karfiol-brokkoli pástétom

Hozzávalók 8 személyre:
1 kis fej karfiol
50 dkg brokkoli
1,5 dl tej
2 tasak zselatinpor (20 g)
1 csipet reszelt szerecsendió
5 evőkanál citromlé
2 dl tejszín
 + folpack

Előkészítés: A karfiolt és a brokkolit rózsáira szedjük, megmossuk. A karfiolt kevés sóval ízesített tejben kb. 15 percig főzzük. A brokkolit 1,5 dl sós vízben szintén 15 percig főzzük. Nem szűrjük le őket. Az egyik csomag zselatint a csomagon olvasható utasítás szerint hideg vízbe áztatjuk.

Elkészítés: A karfiolból és a brokkoliból is félreteszünk néhány rózsát. A maradék karfiolt a tejjel együtt összeturmixoljuk, sóval, borssal, a szerecsendióval és 2-3 evőkanál citromlével ízesítjük. A pürét átpasszírozzuk. A zselatint fél dl vízzel felforraljuk, és a püréhez keverjük. Kibélelünk folpackkal egy 1,5 l űrtartalmú hosszúkás formát. A tejszínt kemény habbá verjük. Amikor a karfiolpüré elkezd kocsonyásodni, belekeverjük a tejszín felét. A formát rézsútosan megdöntjük, és belesimítjuk a karfiolpürét.  Beleteszünk 3-4 brokkolirózsát, és így elfordítva hidegre tesszük. A maradék zselatin szintén beáztatjuk. A brokkolit is péppé zúzzuk, és átpasszírozzuk. A zselatin fél dl vízzel felforraljuk, és a brokkolipéphez keverjük. Amikor a massza elkezd kocsonyásodni, beleforgatjuk a maradék tejszínt. A brokkolimasszát a formába simítjuk (a formát már egyenesen állítjuk), beleteszünk 2-3 rózsa karfiolt, és 3 órára betesszük a hűtőbe. Tálaláskor a forma tartalmát tálra borítjuk, lehúzzuk a fóliát, a maradék brokkoli- és karfiolrózsákkal díszítjük, és megcsepegtetjük citromlével. Szeletelve kínáljuk.

Újévköszöntő menüajánlat a Ti receptjeitekből >>>

 

Ribizlis Charlotte

Hozzávalók 8 személyre:

A tésztához:
6 tojás
15 dkg cukor + a szóráshoz
12,5 dkg liszt
6 dkg étkezési keményítő
1 evőkanál kakaópor

A krémhez:
1 tasak zselatinpor (10 g)
60 dkg mélyhűtött ribizli
22,5 dkg cukor
5 dl tejszín
2 dkg vágott pisztácia

+ sütőpapír

Előkészítés: A tepsit kibéleljük sütőpapírral. A sütőt 200 fokra (gázsütő 3. fokozat) előmelegítjük. A tojásokat kettéválasztjuk.

Elkészítés: A tojásfehérjét kemény habbá verjük. A sárgáját 5 evőkanál vízzel és a cukorral habosra keverjük, majd beleforgatjuk a fehérjét. Rászitáljuk a lisztet és a keményítőt, összedolgozzuk. A masszát kettéosztjuk, az egyik felébe belekeverjük a kakaót. A masszát sima lyukú habzsákba szedjük, és egymás mellé felváltva egy fehér és egy barna csíkot nyomunk a tepsire. A sütőben kb. 15-20 percig sütjük. Cukorral beszórunk egy tiszta konyharuhát, és ráborítjuk a tésztát. Lehúzzuk a sütőpapírt, és hagyjuk kihűlni a tésztát. A krémhez a zselatint a csomagon olvasható utasítás szerint beáztatjuk. A ribizlit a cukorral és 1,5 dl vízzel felforraljuk, 5 evőkanál ribizlit félreteszünk a díszítéshez. A zselatint fél dl vízzel felforraljuk, és a ribizlihez keverjük. Amikor a massza elkezd dermedni, kemény habbá verjük a tejszínt, és a felét a masszába dolgozzuk. A tésztából kivágunk egy akkora kört, ami egyik kisebb kapcsos tortaformánkba fér (kb. 22 cm átmérőjű). A formába fektetjük, köré illesztjük az oldalát. A maradék tésztából akkora csíkokat vágunk, amekkorákkal be tudjuk borítani a forma oldalát. Belesimítjuk a krémet, és 3 órára behűtjük. A maradék tejszínnel, a félretett ribizlivel és a pisztáciával díszítjük. Szeletelve kínáljuk.

Újévköszöntő menüajánlat a Ti receptjeitekből >>>

Lencse-szerencse - receptválogatás 2009 első napjára >>>

Ajánljuk még:
Ropogtatnivalók >>>
Vendégváró falatok >>>
Édes aprósütemények >>>
Sós aprósütemények >>>

 

A következő oldalon hideg falatkák rafinált receptjeit találod >>>

 

 

Hideg falatkák

Réteges szendvics pohárban

Hozzávalók 8 személyre:
75 dkg zsírszegény túró
25 dkg krémsajt
1 citrom leve
6 evőkanál olívaolaj
1 csomag szeletelt szendvicskenyér
2 gerezd fokhagyma
vágott zöldfűszerek

Előkészítés: A túrót, a krémsajtot, a citromlevet és 2 evőkanál olajat összekeverjük. Sóval, borssal ízesítjük. A fokhagymát meghámozzuk, összetörjük.

Elkészítés: A kenyérből a lehető legnagyobb kört szaggatjuk ki egy pohárral. Felforrósítjuk a maradék olajat, megpirítjuk benne a kenyerek mindkét oldalát, közben hozzáadjuk a fokhagymát. A kenyértallérokat a túrómasszával felváltva kisebb tornyokká építjük. Alul-felül kenyér legyen. Megszórjuk ízlés szerint a zöldfűszerrel. A fogyasztáshoz adjunk kiskanalat (természetesen tányérra is tehetjük)!

Újévköszöntő menüajánlat a Ti receptjeitekből >>>


Májpástétom ribizlivel

Hozzávalók 8 személyre:
1/2 tasak zselatinpor (5 g)
10 evőkanál tejszín
30 dkg borjúmájas
4 evőkanál tokaji szamorodni (édes)
2 teáskanál mustár
1 teáskanál szárított majoránna
8 levél saláta
8 teáskanál ribizlilekvár

Előkészítés: A zselatin 2 evőkanál vízbe beáztatjuk. A tejszínt felmelegítjük, a zselatinhoz öntjük, egyet forralunk rajta. Hagyjuk kihűlni.

Elkészítés: A kenőmájast összedolgozzuk a tejszínnel, a borral, a mustárral, a majoránnával. Sóval, borssal ízesítjük, és 3 órára hidegre tesszük. A salátaleveleket leöblítjük, szárazra töröljük. Két nedves evőkanál segítségével galuskákat szaggatunk a pástétomból, és a salátákra tesszük. A ribizlilekvárral körítve tálaljuk.

Újévköszöntő menüajánlat a Ti receptjeitekből >>>


Paprikahajó

Hozzávalók 8 személyre:
2 sárga húsú paprika
1/2 szál póréhagyma fehér része
2 evőkanál aprított snidling
25 dkg túró
2 dl natúr joghurt
3 dkg mandulaforgács
1 mokkáskanál pirospaprika

Előkészítés: A paprikákat megmossuk, magházát óvatosan kiemeljük. A hagymát megtisztítjuk, apróra vágjuk.

Elkészítés: A túrót simára keverjük a joghurttal, sóval, borssal ízesítjük, belekeverjük a hagymát és a snidlinget. A paprikákba töltjük, és 2 órára a hűtőbe tesszük. Tálaláskor a paprikákat hosszában négybe vágjuk, megszórjuk mandulaforgáccsal és pirospaprikával.

Újévköszöntő menüajánlat a Ti receptjeitekből >>>

 

Krumpli-cékla lepényke


Hozzávalók 8 személyre:
40 dkg apró burgonya
20 dkg cékla
1 fej vöröshagyma
1 tojás
4 teáskanál liszt

A sütéshez:
 bőven olaj

A krémhez:
25 dkg camembert sajt
10 dkg vaj
2 teáskanál reszelt torma
1 teáskanál citromlé

A díszítéshez:
kaporlevelek

Előkészítés: A burgonyát megmossuk, sós vízben 15 percig főzzük, majd meghámozzuk, szeletekre vágjuk. A céklát és a hagymát meghámozzuk, lereszeljük.

Elkészítés: A burgonyát, a céklát, a hagymát összekeverjük a tojással, a liszttel, és sóval, borssal ízesítjük. A felforrósított olajban kis lepénykéket sütünk a masszából. Konyhai papírkendőn lecsepegtetjük. A camembert "héját" levágjuk, puha belsejét a vajjal és a tormával simára keverjük. Sóval, borssal, A citromlével ízesítjük, a krémet csillagcsőrös habzsákba szedjük, és minden lepénykére egy-egy rózsát nyomunk. Kaporral díszítjük.

Újévköszöntő menüajánlat a Ti receptjeitekből >>>

Lencse-szerencse - receptválogatás 2009 első napjára >>>

Ajánljuk még:
Ropogtatnivalók >>>
Vendégváró falatok >>>
Édes aprósütemények >>>
Sós aprósütemények >>>

 

 

Minden kedves Olvasónknak örömökben, élményekben gazdag, tartalmas új esztendőt kívánunk!

Ezek is érdekelhetnek