Az étvágyunkat nagyon is befolyásolják az illatok, főleg akkor, ha éhesek vagyunk. Beteg emberek esetében inkább az enyhébb (pl. csirkehúsleves), mint az erőteljesebb (pl. pacalpörkölt) illatok a nyerők. A gyermekek az ízek világával való ismerekedésük során – főként a legalább 6 hónapos szoptatás után – hamarabb elfogadják az édeskésebb illatú ételeket. Persze, nem az agyoncukrozott tejbegrízről van szó, inkább a zöldség- és gyümölcsalapú, nem túlsózott főzelékek, édességek a megfelelőek számukra. A fűszerek esetén a vanília, a fahéj, a szegfűszeg rendelkezik olyan illatkomponensekkel, amelyek segítenek a helyes mederbe terelni a túlzott édes íz iránti vágyakozást. A gyümölcsök természetes illatanyagai is fontosak, hiszen nyáron, a piacon nem véletlenül kígyózik hosszú sor az epret kínáló pult mellett!
Ugyanakkor ne feledkezzünk el a különféle aromákkal is megbolondított teákról, a magas kakaótartalmú csokoládékról, az epret sohasem látott eperízű termékekről sem! Bár nem olyan fontosak a szervezetünk számára, de időnként az egészséges, vegyes táplálkozásba ezek is beleférnek…