Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

"Ettől tuti begajdul a gyerek, ha bedarálja!" Csokimikulásteszt

Decemberrel megindul az országos lakossági kerekítő projekt, amit a mikulás ünnep kezd és a karácsony folytat, majd végül a szilveszter zár le. Ezen három esemény alatt indokolatlanul is sok édességet töltünk magunkba.

Volt már több tesztünk december 6-ot megcélozva, de most próbáltunk ismét kicsit újítani benne. Lehetetlen lenne az összes mikulás köntösbe bújtatott példányt letesztelni, mert már annyi van belőlük, mint égen a csillag. Kerestünk 10 olyat, ami eddig ritkábban vagy egyáltalán nem szerepelt és nem is a 20 forintos gyerekkínzó kategóriát gazdagítja.

Nem lett szigorúan véve ez most, hogy csak tejcsokis vagy étcsokis, kicsit vegyesvágott lett. Újabb és modernebb fajták is kerültek a mezőnybe, de találunk igazi klasszikus benga cukorral csurig töltött mikulásokat is.

Favorina


Méretes, boldogan csengető mikulás képében támad a Lidl saját elképzelése. Illata alapján azonnal rájövünk, hogy tejcsokiról van szó, ha nem olvastuk volna el figyelmesen a leírást előtte. Enyhe kakaós illata tökéletesen beindítja fantáziánkat. Kóstolva kicsit sok cukrot érzünk először szánkban, ami sokadjára is marad, szóval ez túlságosan is édes mikulás. A cukrot leszámítva tökéletesen jó minden egyéb szempont alapján.


Adatok: 200 gramm, kakaótartalom 30%, 399 Ft

Boci

A csavar ebben a Boci mikulásban az, hogy sárgabarackos és gabonapelyhes is egyszerre, ami már nagyon gourmet szinteket üt meg sokak fejében. Kicsit csüggedve nyugtáztuk, hogy illatában ezekből az extra hozzávalókból egy árva centit sem érzünk. Kóstolva viszont egyszerre virult ki a tesztcsapat, mert a barack bizony durván berobban. Olyan erővel visz, hogy a kakaót majdnem a háttérbe tudja taszítani. A gabonapehely viszont eléggé elvész, de inkább koncentráljunk a barackra benne. A kakaó átlagos, édessége közepes szintet üt meg, szóval egész korrekt összességében.

Adatok: 90 gramm, kakaótartalom 25%, gabonapehely 5%, 549 Ft

MIT ÉR A PUCC? LETESZTELTÜK A DRÁGÁBB ÁSVÁNYVIZEKET 

Choco Pack

Ez a mikulás annyira bölcs és érett, hogy már köntöse is besötétedett, közel nem olyan élénk piros a csomagolásának alapárnyalata, mint a többinél. Illatában meglepő módon semmit nem találunk, teljesen hatástalan. Kóstolva jön némi csokis irány, de nagyon szolidan. Édessége nem sok, viszont utóízében dohányfüst üti fel fejét, szóval ez a mikulás lehet nem rég tette le a cigit és bundája még nem szellőzött ki teljes egészében. Nem túl nyerő mindenesetre.

Adatok: 50 gramm, kakaótartalom 52%, 269 Ft

Szerencsi

Hátulján piros felirat hirdeti, hogy kézzel csomagolt. Nem tudjuk ez miért ilyen nagy jelenség, de elfogadjuk. Illatában azonnal kibukik, hogy ismét tejcsokival van szerencsénk találkozni, bár akinek a méretes felirat nem tűnik fel a csomagoláson, az kicsit para már. Ízében perfekt tejcsoki, enyhe édességgel párosítva. Extra sebességgel olvad meg az ember szájában, amiért dupla piros pont jár.


Adatok: 100 gramm, kakaótartalom 40%, 399 Ft

ROPPANÓ, ESTI NASIK - VAJAS KEKSZEKET TESZTELTÜNK

Aldi

Jó benga mikulás az biztos, akinek csillagokkal díszitett jelmeze azt sejteti, hogy fiatalabb korában ökölvívó volt. Érdekes, de az első pillanatban, amikor még száraz teljesen akkor úgy ropog, mint valami chips. Utána, ahogy nyállal és hővel kerül kapcsolatba azonnal megindul a folyósabb állag felé, ami jól áll neki. Ízében találunk jó sok cukrot, kevesebb kakaót és semmi egyebet. A cukor durván túl van tolva benne, ettől tuti begajdul a gyerek, ha bedarálja.


Adatok: 200 gramm, kakaótartalom 30%, 499 Ft

Riegelein

Ismét egy picit pirospozsgás mikulással szemezhetünk, aki bízzunk benne, hogy a hidegtől néz így ki és nem a csavaroskiflitől. Illatában enyhe kakaó figyelhető meg, de nem olyan erővel, amitől azonnal izgalomba jönnénk. Kóstolva elsőre egy korrekt tejcsokis íz fogad, ami a sokadik másodperc után sajnos elcukrosodik. A végére olyan szinten csak a cukrot érezzük, hogy nehéz megfogalmazni is.


Adatok: 60 gramm, kakaótartalom 30%, 359 Ft

Milka

A kibonthatatlan leírásnak hála, erről most nem sikerült kideríteni, hogy mennyi kakaótartalommal is bír valójában. Lila mikulás, de kár csodálkozni ezen miután ők a tehenet és a nyulat is lilának adják el, akár egy igazi újpesti. Kóstolva érdekes, az biztos. A lágy tejcsokis íz mellett valóban érezni a rozsdarabokat, de nagyon furcsa száraz hatást kölcsönös a csokinak. Enyhén édes, ami az utóízében kicsit már inkább az erős fele húz, de nem a legdurvább eddig a mezőnyben.


Adatok: 50 gramm, rizspehely darabok 5%, 369 Ft

BOHÓC, MELÓDIA, SZERENCSI RETRO - NOSZTALGIA CSOKIKAT TESZTELTÜNK 

Wawi

Történetesen a Penny egyik üzletében sikerült becserkészni a Wawi márkanévvel illetett mikulást, aki kicsit riadtan vagy meglepetten néz ránk. Vastag a fala, de durván, majdnem fűrész kell hozzá, hogy átjusson rajta az ember. Kóstolva elsőre enyhe tejcsokis íz fogad minket, ami későbbiekben picit édesebb és émelyítőbb irányt vesz. Nem rossz, de nagy élményeket nem nyújt, szóval tipikusan hamar elfelejti az ember, hogy milyen is.


Adatok: 125 gramm, kakaótartalom 30%, 299 Ft

Lindt

Szép ránctalan mikulás, akinek a hasánál egy csengőt is találunk, akár egy arab hastáncosnőnél, érdekes kombó. Brutálisan vastag a fala, majdnem azt hiszi róla az ember, hogy tömör, de sajnos valójában nem az. Illata enyhe, de amikor megkóstoljuk, akkor azért finoman szólva is beájulunk. Iszonyatosan finom tejcsoki, amiben a tej és a kakaó is zseniális. Lágyan és könnyeden olvad szánkban el. Legszebb benne, hogy nincsen elbaltázva a cukorszint és nem lesz gejl édes egy pillanatig sem.


Adatok: 125 gramm, kakaótartalom 30%, tej 14%, 1499 Ft

Merci

Évről évre meglátjuk a brutális szívméretekkel rendelkező Merci mikulást is. Itt sem tapasztalunk arcindító illatokat, de a kóstolva élmény azonnal kárpótol minket szinte mindenért. Lágy ez is, igaz kicsit kevésbé tejes, de még így is tökéletesnek mondható. Íze kényezteti szánkat és szinte sosem akarjuk, hogy elmúljon szánkból. Édességi szint itt is mesterien van beállítva.


Adatok: 60 gramm, kakaótartalom 32%, tejpor 23,5%, 449 Ft

Ítélet

Az első két helyezetten nagyon nem lepődtünk meg, a Lindt tényleg másik dimenzióban mozog minőségben, ami persze az árán is tökéletesen meglátszik. Nagyobb meglepetés, hogy a 3. helyen befutott Boci a barackos csavarral nagy kedvenc volt a tesztelők között.



Igazán rossz csak a Choco Pack volt a mezőnyben, aminek legrosszabb pontja, hogy dohányfüst aromát találunk benne, ami egy kicsit extrém már. A középmezőny inkább egy átlagos, főleg édes kategóriát képvisel, ezek többsége fogyasztható, de semmi kiemelkedőt nem nyújtanak.

  1. Lindt
  2. Merci
  3. Boci
  4. Szerencsi
  5. Milka
  6. Favoria
  7. Aldi
  8. Wawi
  9. Riegelein
  10. Choco Pack

Ezek is érdekelhetnek

Friss