Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Étkezési zavarokkal küzdenek a nők

A SELF magazin és az Észak-Karolina Egyetem felmérése szerint a 25 és 45 év közötti amerikai nők 65 százaléka szenved valamilyen étkezési rendellenesség miatt.

Ezen felül további 10 százalék szenved olyan tünetek miatt, amelyek szorosan összefüggésbe hozhatók bizonyos evési zavarokkal (anorexia, bulimia, túlevési szindróma), így összesen 75 százalékra tehető azoknak az amerikai nőknek a száma, akiknek komoly gondjaik vannak az étkezéssel.

"Különösen gyakori azoknak a nőknek a száma, akik egészségtelen tisztítókúrákba hajszolják magukat” - nyilatkozta Dr. Cynthia R. Bulik az egyetem étkezési zavarokkal foglalkozó programjának igazgatója. „A felmérésben részt vevő nők 31 százaléka saját bevallása szerint szedett már valamilyen hashajtót illetve fogyasztó tablettát a súlyvesztés érdekében. A felmérés szerint a saját magukat hánytató nők aránya is ijesztően magas. Ezeknek a nőknek több mint fele hetente többször alkalmaz valamiféle ''tisztító kezelést'' amely legtöbbször igen káros."

Bár a felmérés által feltárt evési zavarok nem mind járnak potenciálisan halálos tünetekkel, mint az anorexia és a bulimia, a nőknek ezek is jelentős fizikai és lelki megterhelést jelentenek. És a feltételezések ellenére, melyek szerint az evési zavarok főleg a fiatal nőket érintik, a felmérésből kiderült, hogy a 30-as és 40-es nők között szinte hasonló arányban fordulnak elő étkezési gondok.

A felmérés szerint:
  • a résztvevő nők 75 százaléka számolt be valamiféle evési zavarról, vagy azok tünetéről; ezek szerint négy nőből háromnak folyamatos gondjai vannak az étkezéssel és a saját testével
  • a nők 67 százaléka szinte állandóan fogyókúrázik
  • a fogyni vágyók 53 százalékának teljesen normális a testsúlya, mégis fogyókúráznak
  • a nők 39 százalékának elmondása szerint, az, hogy mit esznek, és mennyi a súlyuk, komoly hatással van a boldogságukra
  • a résztvevők 37 százaléka gyakran kihagy egy-egy étkezést a fogyókúra kedvéért
  • 27 százalékukat már egy enyhe súlygyarapodás is teljesen kiborítja
  • 26 százalékuk egész élelmiszercsoportokat (fehérjék, szénhidrátok stb.) mellőz az étkezésből
  • 16 százalékuk kipróbálta már az 1000 kalóriás fogyókúrát
  • 13 százalékuk a súlyvesztés érdekében dohányzik
  • 12 százalékuk gyakran akkor is eszik, ha nem éhes

Az étkezési szokások, amelyeket a nők normálisnak hisznek – mint például a szénhidrátok teljes kiiktatása az étrendből, az étkezések kihagyása, az extrém fogyókúra - egy kezdődő étkezési zavar tünetei lehetnek.

Forrás: Medipress

Ezek is érdekelhetnek