Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

12 étel, ami enyhíti az allergiás tüneteket

Még néhány hétig biztosan eltart a parlagfű virágzásának csúcsidőszaka. Az erősen allergén pollen koncentrációja az elkövetkező napokban továbbra is országszerte jellemzően a nagyon magas tartományban alakul. Csupán az étkezéssel sajnos nem lehet elmulasztani a kellemetlen tüneteket, de valamit azért javíthatunk rajtuk.

Egyes ételtípusok azért hasznosak az allergia ellen, mert gátolják az allergiás reakciókat kiváltó hisztamin működését. Ez így talán bonyolultan hangzik, de általában azok az ételek tartoznak ebbe a csoportba, amelyeket a gyormorfekélyes, refluxos betegeknek szoktak javasolni.

Más ételek az immunrendszert erősítik, vagy éppen az irritált nyálkahártya megnyugtatásában van szerepük. Megint másoknak a légzés könnyítésében, az eltömődött légutak megnyitásában van szerepük. Íme néhány allergiaellenes csodanövény:

Zöldborsó csíra, mungóbab csíra

A zöldborsó és a mungóbab csírája egyfelől az immunrendszer erősítésére jó magas antioxidáns, vas és egyéb vitamin- és ásványianyagtartalmuk miatt, másfelől pedig hisztamingátlóként is működnek.

hagymafélék

Az egyszerű hagyma az egyik legjobb természetes antihisztaminforrás, bónuszként pedig még a koleszterinszintet is csökkentheti. Légúttisztító hatásával mindenki tisztában van, aki pucolt már életében hagymát.

Fokhagyma

Akárcsak a hagymafélék, a fokhagyma is igen gazdag a kvercetin nevű természetes antihisztaminban. Érdekesség, hogy minél jobban összetörjük-zúzzuk a fokhagymát, annál magasabb a kvercetintartalma.

Kakukkfű és tárkony

Kettőt emeltem ki, de valójában a friss fűszernövények mindegyike hasznos lehet az allergia elleni küzdelemben, vagy a szervezet általános immunerősítésére. A fűszernövények közül a tárkony büszkélkedhet az egyik legmagasabb antioxidánstartalommal, a kakukkfű pedig magas C-vitamin tartalma és antibakteriális hatása miatt figyelemreméltó.

Csalán, menta

A csalán állítólag gátolja a hisztamin termelődését, a menta pedig annak működését. A mentának ezenkívül légúttisztító és antibakteriális hatása is van. A csalán fokozza a vizeletkiválasztást, ezért teáját vesebetegeknek is szokták javasolni, de reumatikus bántalmakra és gyomorhurutra is ajánlják.

Kurkuma

A kurkuma magas antioxidánstartalma és erős gyulladásgátló hatása miatt hasznos az allergia ellen. Por és táplálékkiegészítő formájában is kapható, de a legjobban akkor járunk, ha egy friss gyökeret sikerül beszerezni. Reszelve remek ételízesítő és fagyasztva sokáig eláll. Vigyázzunk vele, rettenetesen erős színe van, és mindent összefog. A keleti országokban a mézes kurkumateát amolyan mindenre jó csodaszerként szokták iszogatni.

Gránátalma, alma, kapribogyó

A gránátalma állítólag még a zöld teánál is magasabb antioxidáns-tartalommal bír, és más értékes tápanyagok is találhatóak benne. Magában is fogyaszthatjuk, de fanyar íze miatt édes és sós ételekbe is kiváló.

Az egyszerű alma valójában rég kiérdemelte volna a szuperélelmiszer titulust. Ugyan semmiből nem tartalmaz kiemelkedően magas mennyiséget, mégis rengeteg áldásos hatása van. Az egyik ilyen, hogy gátolja a hisztamin működését, és – ahogyan a cikk elején említettük – ugyanezen hatása miatt hasznos gyomorsav-lekötő is.

Kapribogyó valószínűleg nem túl gyakran kerül a hazai asztalokra, pedig finom, nem túl drága, ráadásul gyulladásgátló, és antibakteriális hatása mellett még kvercetin tartalma is magas. Salátákba, halételek mellé kitűnő.

Ráadás: kezdjük a napot egy forró teával!

A kora reggel elfogyasztott citromos-mézes tea állítólag segít megelőzni, megkönnyíteni a reggeli tüsszögésrohamot. Hogy miért? A pollenszűrésben nagy szerepet játszanak az orrüregben található pici szőrök, fontos, hogy ezek egészségesek legyenek, és a zöld, fehér vagy fekete teák állítólag serkenthetik működésüket, amellett, hogy gyulladáscsökkentő hatásuk is van.

HÁZI KUBU CUKOR NÉLKÜL, MINDÖSSZE 180 FORINTBÓL! >>> 
5 SZUPEREGÉSZSÉGES ANTIOXIDÁNSFORRÁS - FOGYASZD MINDET, NAPONTA! >>> 
6 FIATALÍTÓ ÉTEL, AMIBŐL SOKKAL TÖBBET KELLENE ENNED! >>> 
TÉNYLEG EGÉSZSÉGTELEN A SÓ? UTÁNAJÁRTUNK, MENNYIT KELL ENNI, ÉS MI A TÚL SOK! >>> 
ÉTELEK, MELYEKET AZONNAL SZÁMŰZNÖD KELL AZ ÉTRENDEDBŐL >>> 

Ezek is érdekelhetnek

Friss