Egyes ételtípusok azért hasznosak az allergia ellen, mert gátolják az allergiás reakciókat kiváltó hisztamin működését. Ez így talán bonyolultan hangzik, de általában azok az ételek tartoznak ebbe a csoportba, amelyeket a gyormorfekélyes, refluxos betegeknek szoktak javasolni.
Más ételek az immunrendszert erősítik, vagy éppen az irritált nyálkahártya megnyugtatásában van szerepük. Megint másoknak a légzés könnyítésében, az eltömődött légutak megnyitásában van szerepük. Íme néhány allergiaellenes csodanövény:
Zöldborsó csíra, mungóbab csíra
A zöldborsó és a mungóbab csírája egyfelől az immunrendszer erősítésére jó magas antioxidáns, vas és egyéb vitamin- és ásványianyagtartalmuk miatt, másfelől pedig hisztamingátlóként is működnek.
hagymafélék
Az egyszerű hagyma az egyik legjobb természetes antihisztaminforrás, bónuszként pedig még a koleszterinszintet is csökkentheti. Légúttisztító hatásával mindenki tisztában van, aki pucolt már életében hagymát.
Fokhagyma
Akárcsak a hagymafélék, a fokhagyma is igen gazdag a kvercetin nevű természetes antihisztaminban. Érdekesség, hogy minél jobban összetörjük-zúzzuk a fokhagymát, annál magasabb a kvercetintartalma.
Kakukkfű és tárkony
Kettőt emeltem ki, de valójában a friss fűszernövények mindegyike hasznos lehet az allergia elleni küzdelemben, vagy a szervezet általános immunerősítésére. A fűszernövények közül a tárkony büszkélkedhet az egyik legmagasabb antioxidánstartalommal, a kakukkfű pedig magas C-vitamin tartalma és antibakteriális hatása miatt figyelemreméltó.
Csalán, menta
A csalán állítólag gátolja a hisztamin termelődését, a menta pedig annak működését. A mentának ezenkívül légúttisztító és antibakteriális hatása is van. A csalán fokozza a vizeletkiválasztást, ezért teáját vesebetegeknek is szokták javasolni, de reumatikus bántalmakra és gyomorhurutra is ajánlják.
Kurkuma
A kurkuma magas antioxidánstartalma és erős gyulladásgátló hatása miatt hasznos az allergia ellen. Por és táplálékkiegészítő formájában is kapható, de a legjobban akkor járunk, ha egy friss gyökeret sikerül beszerezni. Reszelve remek ételízesítő és fagyasztva sokáig eláll. Vigyázzunk vele, rettenetesen erős színe van, és mindent összefog. A keleti országokban a mézes kurkumateát amolyan mindenre jó csodaszerként szokták iszogatni.
Gránátalma, alma, kapribogyó
A gránátalma állítólag még a zöld teánál is magasabb antioxidáns-tartalommal bír, és más értékes tápanyagok is találhatóak benne. Magában is fogyaszthatjuk, de fanyar íze miatt édes és sós ételekbe is kiváló.
Az egyszerű alma valójában rég kiérdemelte volna a szuperélelmiszer titulust. Ugyan semmiből nem tartalmaz kiemelkedően magas mennyiséget, mégis rengeteg áldásos hatása van. Az egyik ilyen, hogy gátolja a hisztamin működését, és – ahogyan a cikk elején említettük – ugyanezen hatása miatt hasznos gyomorsav-lekötő is.
Kapribogyó valószínűleg nem túl gyakran kerül a hazai asztalokra, pedig finom, nem túl drága, ráadásul gyulladásgátló, és antibakteriális hatása mellett még kvercetin tartalma is magas. Salátákba, halételek mellé kitűnő.
Ráadás: kezdjük a napot egy forró teával!
A kora reggel elfogyasztott citromos-mézes tea állítólag segít megelőzni, megkönnyíteni a reggeli tüsszögésrohamot. Hogy miért? A pollenszűrésben nagy szerepet játszanak az orrüregben található pici szőrök, fontos, hogy ezek egészségesek legyenek, és a zöld, fehér vagy fekete teák állítólag serkenthetik működésüket, amellett, hogy gyulladáscsökkentő hatásuk is van.