Eszterházi torta

default user icon
6 3.8/5

Hozzávalók

  • Hozzávalók a tésztához:
  • 12 db tojásfehérje
  • 28 dkg cukor
  • 28 dkg darált dió vagy mandula
  • 5 dkg finomliszt
  • késhegynyi őrölt fahéj
  • A krémhez:
  • 3 dkg vaníliás pudingpor
  • 3 db tojás
  • 3,5 dl tej
  • 15 dkg cukor
  • 30 dkg vaj
  • A mázhoz:
  • 7 evőkanál porcukor
  • 1 evőkanál víz
  • 1 db tojásfehérje
  • 5 dkg étcsokoládé
  • A tepsi kikenéshez:
  • 3 dkg vaj
  • Díszítés: (zsír, liszt), durvára vágott dió, mandula vagy mogyoró.

Elkészítés

    Elkészítés: A tojásfehérjét kemény habbá verjük, közben apránként a cukrot is beledolgozzuk. A diót a liszttel meg a fahéjjal összekeverjük, lazán a tojáshabba forgatjuk. Több tepsit kizsírozunk, liszttel behintünk, és a masszából öt, egyenként 23 centi átmérőjű kerek lapot kenünk rájuk egyenletesen. Előmelegített sütőben, közepes lánggal 18 percig sütjük. A sütőből kivéve - vagyis amikor még a tészta forró - késsel elmozdítjuk a helyéről, különben leragad.
    A krémhez a pudingport a tojásokkal meg egy kevés tejjel simára keverjük. A többi tejet a cukorral felforraljuk, a tojásos masszát beleöntjük, kevergetve 1-2 percig főzzük. Ezalatt krémszerűen besűrűsödik. Megvárjuk, amíg kihűl, majd apránként a habosra kevert vajhoz adjuk.
    A megsült tésztakorongokat egy 23 centis tortakarikával kiszúrjuk, hogy szép kerekek legyenek, majd a krémmel úgy rétegezzük, hogy abból a torta oldalára is jusson. Fél órára a hűtőszekrénybe állítjuk.
    A torta tetejére a porcukrot a vízzel meg a tojásfehérjével kevergetve megmelegítjük, a tortára kenjük, és mielőtt megdermedne, csokoládéval kihúzzuk (vagyis az olvasztott csokoládéból körben vékony köröket csurgatunk a bevonatra, és fogvájóval átlósan elhúzgáljuk). A torta oldalához, a zsírt és a lisztet összekeverve, durvára vágott pirított mandulát tapasztunk. Végül rövid időre visszatesszük a hűtőszekrénybe.

Megjegyzés

Nekem ez a kedvenc tortám, és azt hiszem ez a recept hasonlít legjobban a cukrászdaihoz:)
Volt, hogy 4 lapot sütöttem. Kicsit vastag így, de meg lehet próbálni 5x2 tojásfehérjéből is készíteni, mivel a 12-t nem tudom 5 részben csinálni :)
Én azért még szoktam bele egy kis rumot is csempészni, utólag, a megsült tésztalapokra.
A tésztához valókat csak akkor keverjük össze egyszerre, ha légkeveréses sütőnk van, amibe egyszerre több tepsi is befér. Ha csak egyesével tudjuk sütni, a tészta állás közben összeesik, tehát 5 részletben kell elkészíteni a masszát.

MME
  • Kinyomtatom
  • Elküldöm

Ajánlott receptek és cikkek

Hozzászólások

Fehér Annamária 4 évvel ezelőtt
Köszi a dicséreteket, örülök, hogy sikerült elkészítenetek! Én sem így szoktam a tetejét, ahogy leírtam, van, hogy egyszerűen beborítom marcipánnal vékonyan, mert azt nagyon jól lehet aztán dekorálni, de a fehércsokis változat is jó!:)
Rommie 4 évvel ezelőtt
Köszi a receptet, szuper, hogy ide is felkerült! Azt hittem, hemzsegni fognak az Eszterházy receptek, erre kiad egyet... még a horvát receptoldalon is fennvan vagy tíz belőle. Persze egy recept is elég, ha az ilyen jó.
alphecca 5 évvel ezelőtt
nagyon nagyon finom lett, pedig kezdő tortasütő vagyok :) én is szögletesre készítettem,betartva a megadott mennyiségeket isteni lett.
Erdelyi Nora 8 évvel ezelőtt
A legjobb Eszterhazi torta! Valoban ez hasonlit a cukraszdaihoz a legjobban. En egy dolgot valtoztattam meg, az pedig a maz a tetjen... en fehercsokit hasznaltam! Koszonom a receptet, az egesz csalad odavan erte!!
Lendvai Andi 9 évvel ezelőtt
Én is imádom ezt a tortát, de a tésztájába szerintem a dió helyett sokkal jobb akár a mogyoró, akár a mandula, mert a dió túlontúl domináns.
Kujbusné 9 évvel ezelőtt
Sztem két lapban( nagyméretű tepsi hátán) is meg lehet sütni és téglalap alakú 4 lapos tortánk lesz. Az ízén biztos nem változtat, de sokkal egyszerűbbé válik az elkészítése. Biztos, hogy kipróbálom . Köszi a receptet.

Hasonló Receptek

Magazin