Nem is tudom, hol kezdjem. Talán azzal, hogy imádom a pohárkrémeket. Nekem a somlói galuska is ilyen, nem érdekel, hogy tálalják. Szerintem annak egyben a helye, nem kell azt kiteríteni, modernizálva tálalgatni. Régen egy éttermet - amikor még nem volt gyerekem, időm viszont mint a tenger és sokat jártunk étterembe - az alapján osztályoztam, hogy milyen a somlóijuk. Sok mindent elmondott számomra...
Azóta már kevésbé vagyok édesszájú és kevésbé vagyok étteremlátogató, de a pohárkrém-imádat megmaradt. Nem tudom megmagyarázni, miért jobb egy desszertet elfogyasztani - khmm befalni - egy pohárból, mint tányérról, de egyszerűen jobb. Talán, mert lehet benne turkálni.
Nem, a ne játssz az étellel szabály érvényes, tanítom is lelkesen Marci gyereknek, de vannak ételek, amiknél kötelező egy kis élvezkedés, játék. Ez is ilyen. Kinek a tejszínes rész, kinek a csokis.
Turkáljatok benne bátran, de mindenképp meg kell enni az egészet! :)
Hozzávalók (4 személyre):
A boltból:
2 db biocitrom + a díszítéshez
400 g író
240 ml habtejszín
100 g étcsokoládé
A kamrából:
160 g kristálycukor
30 g expressz zselatinfix
1. Reszeljük le a megmosott, szárazra törölt citrom héját, facsarjuk ki a levét, és forgassuk össze ezeket az íróval és a cukorral. Azután adjuk hozzá a zselatinfixet, és robotgéppel keverjük 1-2 percig. Tegyük az így kapott krémet a hűtőbe 5-10 percre.
2. A tejszínt verjük kemény habbá, és óvatos mozdulatokkal forgassuk a krémbe.
3. Felváltva rétegezzük a citromos krémet és a durvára reszelt étcsokoládét. 4 db desszerteskehelybe, és rakjuk a hűtőszekrénybe 45 percre. Néhány citromkarikával díszítve tálaljuk.
Elkészítési idő: 20 perc + hűtés
Egy adag: 510 kcal
A recept a Fanny konyha 2015/8. számában jelent meg!