Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Esterházy-torta

75 perc
mester
megfizethető
Hozzávalók
Allergének
  • Glutén
  • Tojás
  • Tej
  • Diófélék

Elkészítés

  1. A tojások fehérjét a csipet sóval elkezdjük habbá verni. Amikor már kezd kifehéredni, kanalanként hozzáadjuk a porcukrot és a vaníliás cukrot, majd kemény habbá verjük. Ezután fakanállal először óvatosan hozzákeverjük a habhoz az őrölt fahéjjal összekevert lisztet, majd a darált diót is.
  2. Sütőpapírból 5 darab 20 cm-es kört vágunk (kicsit nagyobbra vágjuk, mint a megrajzolt kör), majd egyenlő arányban elosztjuk rajtuk a masszát. Ezután elkenjük a papírkörökön egyenletesen a masszát, majd ráhelyezzük a tepsire (én gáztepsin sütöttem, melyre egyszerre két lap ráfért). Előmelegített sütőbe helyezzük, majd közepes hőmérsékleten 10 percig sütjük, hogy szép színt kapjanak a lapok (én légkeverésnél 160 fokon, 10 percig sütöttem).
  3. A sütőből kivéve a sütőpapíron hagyjuk teljesen kihűlni a lapokat, majd egy spatulával óvatosan alányúlva leválasztjuk a papírról a tésztát.
  4. A krémhez egy kevés tejjel simára keverjük a pudingport, majd állandó keverés mellett hozzáöntjük a maradék meleg tejhez. Ezután kevergetve sűrűre főzzük, majd kihűtjük.
  5. A vajat habosra keverjük a porcukorral, a vaníliás cukorral és a rumaromával, majd apránként hozzákeverjük a kihűlt pudingot is.
  6. Végül állandó keverés mellett, kanalanként hozzáadjuk a darált diót, és jó habosra keverjük a krémet.
  7. Ezután a teljesen kihűlt tortalapokat megtöltjük a krémmel úgy, hogy a legfelső lapra már ne kenjünk a krémből. A maradék krémmel körbekenjük a tortát, majd megszórjuk darált dióval.
  8. A csokoládékat külön-külön tálba tördeljük, majd vízgőz fölött felolvasztjuk mindkettőt. Az elkészült torta tetejére először ráöntjük, majd óvatosan, egyenletesen elkenjük a fehér csokoládét. Ezután az olvasztott étcsokoládéval vékonyan csíkokat húzva berácsozzuk a tetejét. Ezután felváltva - fogpiszkálóval - először felfelé, majd lefelé csíkokat húzunk a tetején (lehetőleg gyorsan dolgozzunk nehogy a csokoládé közben megdermedjen).
  9. Az elkészült tortát hűvös helyre tesszük, hogy a csokoládébevonat teljesen megszilárduljon.
  10. Tálalás előtt éles, meleg késsel ízlés szerint felszeleteljük a tortát, majd úgy kínáljuk.

Ezek is érdekelhetnek

Friss