Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Esterházy torta III.

120 perc
rafinált
költséges
Hozzávalók
  • Hozzávalók:
  • A piskótához:
  • 10 db tojásfehérje
  • 30 dkg cukor
  • 30 dkg darált dió
  • 2 dkg rétesliszt
  • kevés sárgabaracklekvár
  • 1 teáskanálnyi barna rum
  • A krémhez:
  • 1 csomag (20 g) zselatin fix
  • 2,5 dl tej (2,8 %-os)
  • 3 dkg vaníliás cukor
  • 5 db tojás sárgája
  • 12 dkg cukor
  • 30 dkg vaj
  • 5 dkg pörkölt darált dió
  • A tetejére:
  • fehércsokoládé
  • étcsokoládé

Elkészítés

Elkészítés: A piskótához a tojásfehérjéket egy csipet sóval elkezdjük felverni. Mikor már kezd habosodni, apránként hozzáadjuk a kristálycukrot, és tovább verjük. A már kemény tojáshabhoz óvatos, körkörös mozdulatokkal hozzákeverjük a lisztet és a darált diót.

5 darab – 20-22 cm átmérőjű - lapot sütünk belőle, melyeket egyenként kb. 10 percig sütünk előmelegített, 220 fokos sütőben.

A krémhez a tojássárgákat a cukorral habosra keverjük, miközben a tejet felforraljuk a vaníliás cukorral. Mikor már forr a tej, vékony sugárban, gyors kevergetés mellett hozzácsurgatjuk a kihabosított tojássárgákat, és gyorsan kevergetve egyet forralunk rajta. Figyelni kell, nehogy összekapja a tojásokat a forró tej!

Ezután hűlni hagyjuk a krémet, majd mikor már langyos, hozzákeverjük a zselatin fixet. (Ha sima étkezési zselatinból készítjük, előtte az 5 g zselatint be kell áztatni 50 ml hideg vízbe, és a forró krémhez adni.) Valamint belekeverjük az 5 dkg pörkölt darált diót.

Míg hűl a krém, előkészíthetjük a vajas részt. Én egy kicsit mikróban legalacsonyabb fokozaton megolvasztom, de csak annyira, hogy éppen csak olvadjon (300 W, kb. 1 perc). Ezután kihabosítjuk egy kis porcukorral vagy vaníliás cukorral. A már kihűlt tojásos krémet apránként hozzáadjuk. Így keverjük ki a krémet habosra.

Ezután a lapokat a krém 80 %-ával betöltjük. A torta tetejére fehércsokoládét olvasztunk, körkörösen étcsokoládét csurgatunk rá, majd egy tűvel kihúzkodjuk sugár irányban, így belülről kifelé haladva megkaphatjuk az Eszterházy torta mintáját. A maradék krémmel körbekenjük a torta oldalát, megszórhatjuk durvára tört dióval, a tetejét fél diószemekkel díszíthetjük.

Ezek is érdekelhetnek

Friss