Elkészítés: Először is elkészítjük a főtt krémet: kikeverjük a sárgájákat a liszttel és kb. 1,5 dl tejjel. A többi tejet a cukorral felforraljuk, majd hozzádolgozzuk a lisztes keveréket, és sűrűsödésig főzzük. Félretesszük, kihűtjük.
Közben egyesével megsütjük az 5 db lapot. A fehérjét kemény habbá verjük a cukorral majd hozzákeverjük a lisztet és a diót. Sütőpapíron körberajzoljuk a tortaformát, és egyenletesen rákenjük a masszát. 180 fokon kb. 10-12 perc alatt megsütjük, és egy kés segítségével még forrón leválasztjuk a sütőpapírról. Rácsra téve hagyjuk kihűlni. Ezt megismételjük még négyszer.
A lapokat egymásra téve egyformára igazítjuk, a szélüket egy késsel levágjuk, vagy kiszúrjuk a tortaformával őket.
A legszebb lapot bevonjuk fehércsokival, majd az olvasztott étcsokival vonalakat húzzunk rá, és egy fogvájóval, a csíkokra merőlegesen, váltakozó irányból „belekarcolunk”. Így kapjuk meg az Esterházy tortára jellemző mintát. Hagyjuk dermedni.
A tejszínt keményre verjük, és hozzádolgozzuk a főtt krémet és a konyakot.
A krémet egyenletesen elosztva betöltjük a lapokat úgy, hogy az oldalára is maradjon. Az oldalát darált dióval bepanírozzuk. Jó, ha áll legalább fél napot fél hideg helyen.