Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Esterházy torta dióval

120 perc
mester
megfizethető
Hozzávalók
  • Hozzávalók:
  • A krémhez:
  • 2 tojássárga
  • 4 dkg liszt
  • 4 dkg cukor
  • 3 dl tej
  • A tésztalapokhoz:
  • 5 × 2 tojásfehérje
  • 5 × 4 dkg cukor
  • 5 × 4 dkg dió
  • 5 × 1 dkg liszt
  • Valamint:
  • 3 dl tejszín
  • 0,5 dl konyak vagy whisky
  • 10 dkg fehércsoki
  • 3 dkg étcsoki

Elkészítés

Elkészítés: Először is elkészítjük a főtt krémet: kikeverjük a sárgájákat a liszttel és kb. 1,5 dl tejjel. A többi tejet a cukorral felforraljuk, majd hozzádolgozzuk a lisztes keveréket, és sűrűsödésig főzzük. Félretesszük, kihűtjük.

Közben egyesével megsütjük az 5 db lapot. A fehérjét kemény habbá verjük a cukorral majd hozzákeverjük a lisztet és a diót. Sütőpapíron körberajzoljuk a tortaformát, és egyenletesen rákenjük a masszát. 180 fokon kb. 10-12 perc alatt megsütjük, és egy kés segítségével még forrón leválasztjuk a sütőpapírról. Rácsra téve hagyjuk kihűlni. Ezt megismételjük még négyszer.

A lapokat egymásra téve egyformára igazítjuk, a szélüket egy késsel levágjuk, vagy kiszúrjuk a tortaformával őket.

A legszebb lapot bevonjuk fehércsokival, majd az olvasztott étcsokival vonalakat húzzunk rá, és egy fogvájóval, a csíkokra merőlegesen, váltakozó irányból „belekarcolunk”. Így kapjuk meg az Esterházy tortára jellemző mintát. Hagyjuk dermedni.

A tejszínt keményre verjük, és hozzádolgozzuk a főtt krémet és a konyakot.

A krémet egyenletesen elosztva betöltjük a lapokat úgy, hogy az oldalára is maradjon. Az oldalát darált dióval bepanírozzuk. Jó, ha áll legalább fél napot fél hideg helyen.

Megjegyzés

Macerásnak tűnik az elkészítése, de akinek van némi rutinja a sütésben, minden nehézség nélkül el tudja készíteni. - esztiklock

Ezek is érdekelhetnek

Friss