Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Esterházy-rostélyos Gundel módra

60 perc
bonyolult
költséges
6 adag
Hozzávalók
  • 1 kg rostélyos (színhús)
  • 6 dkg liszt
  • 6 dkg zsír
  • 15 dkg sárgarépa
  • 10 dkg petrezselyemgyökér
  • 5 dkg zellergumó
  • 8 dkg vöröshagyma
  • 10 dkg zsír
  • só, törött bors
  • csontlé
  • 1 dl bor
  • 1 db citrom
  • 1 db babérlevél
  • 20 db kapribogyó
  • 3 dkg mustár
  • 2 dkg liszt
  • 3 dl tejföl
  • cukor
  • petrezselyem zöldje

Elkészítés

  1. A kiklopfolt és az inaknál bevagdosott hússzeleteket megsózzuk, és lisztbe mártjuk. Forró zsírban, erős tűzön két oldalukon elősütjük, majd egy lábasban körberakjuk.
  2. A zöldségeket vékony metéltre, a hagymát apróra vágjuk, és a kiegészített húszsírban sóval, borssal aranysárgára pirítjuk. Ezután felöntjük kevés csontlével (vagy vízzel) és borral, felforraljuk, levét rászűrjük a húsra, és azt a citrom levágott héjával, babérlevéllel, apróra vagdalt kaprival és mustárral fedő alatt pároljuk. Ha a hús puhulni kezd, hozzáadjuk a zöldségeket, és együtt, rövid lében készre pároljuk.
  3. Ekkor eltávolítjuk a citromhéjat és a babérlevelet, majd az edény rázogatása közben, liszttel simára kevert tejföllel behabarjuk az ételt. Citromlével, kevés cukorral utánaízesítjük és jól összeforraljuk.
  4. Tálaláskor petrezselyem zöldjével meghintjük. Galuskát, spagettit vagy párolt rizst adunk hozzá.

Megjegyzés

A recept a városligeti vendéglős 1934-ben megjelent, majd a fiai által is kiadott Kis magyar szakácskönyvéből származik. - MME

Ezek is érdekelhetnek