Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Esőben, napsütésben a szezon legjavával!

A gyakori esőzésekkel tarkított májusi napokon jól jönnek a gyorsan elkészíthető egytálételek.

A jó, házias ételek többsége, amelyeket mindenki szívesen készít és fogyaszt, olyan hagyományok továbbörökítésével születtek, amelyek gyökerei az egykori szegények konyhájához vezetnek.

Az egytálételek nagy előnye, hogy mindössze egyetlen főző- vagy sütőedény használatával elkészülnek, hétköznapokon vagy hétvégi nagyobb összejöveteleken egyaránt jólesnek.

Talán a legrégebben ismert európai egytálételeket a gladiátorok számára készítették az ókori Rómában, árpagyöngy és bab kombinációjából. A hús és zöldségfélék együttes elkészítését a germánok ismertették meg a kontinens lakóival, de az észak-amerikai indiánok kukoricával és hússal, valamint egyéb zöldségfélékkel együtt főzött ételei is mindinkább elterjedtek az évszázadok folyamán.

A hagyományos, kémény nélküli régi konyhák nyílt tűz felett készülő fogásainak mindegyike a tágan értelmezett egytálételekhez sorolható, a magyar konyhákban ma is népszerű paprikás krumpli éppúgy idetartozik, mint a francia pot-au-feu, a zöldségekkel főtt marhahúsos egytálétel vagy az írek hagyományosan bárány- vagy birkahússal, burgonyával készült gazdag irish stew-ja, de a számunkra egzotikus, észak-afrikai tajine, a spanyol paella, sőt a távol-keleti hirtelen pirított fogások is.

A konyhatechnika fejlődésével, a kulturális egymásra hatások szélesedésével a sokféle formában asztalra kerülő raguk, curryk és piláfok közkedveltsége egyre nőtt.

Ízletes és gyors fogást szezonális, zsenge zöldségekből is sokféle módon lehet tálalni. Az újkrumpli találkozása a zöld spárgával, némi csiperkével olyan májusi serpenyős egytálétellé alakult a konyhában, mintha az évszak kelt volna életre.

Serpenyős újkrumpli zöld spárgával

Hozzávalók 4 személyre:
50 dkg apró szemű újkrumpli
50 dkg zöld spárga
25 dkg apró szemű, friss csiperke
2 db kisebb újhagyma
1 teáskanál rozmaring
3-4 dl zöldségleves
1 ½ dl főzőtejszín
1 teáskanál olívaolaj
1 kis csokor aprított petrezselyemzöld
½ citrom leve
ízlés szerint: tengeri só, frissen őrölt bors, kakukkfű

Elkészítés: Az újhagymát finomra aprítottam, az újkrumplikat alaposan megsikáltam, 3-4 mm vékony karikákra vágtam. A hagymát az olajon üvegesre pirítottam, hozzáadtam a krumplikarikákat, rozmaringgal és kevés aprított kakukkfűvel meghintettem, borsoztam, majd annyi zöldséglevessel öntöttem fel, hogy ellepje a serpenyő tartalmát. A spárgákat meghámoztam, 1 ½ cm hosszúra daraboltam, a gombákat tisztítást követően 1 cm-es kockákra vágtam. 10-12 perc elteltével a krumplihoz adtam a spárgát és a gombát, az elpárolgott zöldséglevest pótoltam, további 6 percig főztem, majd tejszínnel besűrítettem. A burgonya keményítőtartalmának köszönhetően további sűrítőanyagra nem volt szükség. Forralás után friss citromlével tettem pikánsabbá – aprított petrezselyemmel tálaltam.

Elronthatatlan és nagyon ízletes fogás – nagyobb társaság számára természetesen a mennyiségek növelhetők. Ha kisüt a nap vagy épp esős az idő, egyaránt jó készíteni és tálalni!

Ezek is érdekelhetnek

Friss