Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Erzsébet királyné tortája

75 perc
mester
megfizethető
Hozzávalók
  • Hozzávalók:
  • A piskótához (gáztepsi méret):
  • 8 tojásfehérje
  • 8 evőkanál cukor
  • 10 dkg kókuszreszelék
  • 10 dkg darálatlan mák
  • 2 evőkanál liszt
  • 1 kávéskanál szódabikarbóna
  • A vaníliás krémhez:
  • 8 tojássárgája
  • 6 púpos evőkanál liszt
  • 20 dkg cukor
  • 1 liter tej
  • 20 dkg margarin
  • A kekszréteg:
  • 25 dkg kakaós omlós keksz
  • A tejszínes réteghez:
  • 5 dl tejszín
  • 2,5 csomag habfixáló

Elkészítés

Elkészítés: A tortalaphoz a tojásfehérjéket egy mély tálban elkezdjük robotgéppel felverni, majd amikor már majdnem kész, kanalanként beletesszük a cukrot, és teljesen keményre verjük (amikor már nem csúszik ki a tálból a hab, ha oldalra döntjük). Lazán hozzákeverjük a mákot, a kókuszt és a szódabikarbónával elkevert lisztet.

Egy sütőpapírral kibélelt gáztepsibe egyenletesen elsimítjuk a tésztát, majd a 180°C-ra előmelegített sütőben megsütjük. Figyeljünk oda, mert nagyon gyorsan sül. Akkor van kész, amikor szép világos aranybarnára sül a teteje. Még langyosan levesszük róla a sütőpapírt, és hagyjuk kihűlni, amíg elkészítjük a krémet.

A krémhez a tojások sárgáját simára keverjük a liszttel, 20 dkg cukorral és 1 liter tejjel, majd folyamatosan kevergetve sűrűre főzzük. Félretesszük, hagyjuk hűlni, majd amikor már csak éppen langyos (de tényleg csak picit langyos), belekeverjük a margarint.

A torta összeállítása: a krémet rákenjünk a mákos-kókuszos lapra, majd a kakaós keksszel (szépen egymás mellé helyezve) telerakjuk a vaníliás krém tetejét. Kicsit várjunk, hogy hűljön a krém, mielőtt elkészítjük a tejszínt.

A tejszínt én elkészítés előtt kb. 30 percre mindig beteszem a fagyasztóba, most is így tettem. Higgyétek el, sokkal könnyebb lesz vele így dolgozni, és biztos, hogy a habfixálóval tökéletesen kemény tejszínt kapunk. A tejszínt elkezdjük kézi mixerrel felverni, majd amikor közepesen kemény, hozzáadjuk a habfixálót, és teljesen keményre felverjük. Ha kész, rákenjük a tortánk tetejére, és a hűtőbe tesszük.

Célszerű legalább fél nappal fogyasztás előtt elkészíteni.

Megjegyzés

Nagy családi kedvenc nálunk ez a torta, ünnepekkor szinte mindig elkészítjük. Akinek sütöttem már, mindenki imádta, és el is kérte a receptjét. - gfemese

Ezek is érdekelhetnek